BiH

Konaković: Izborni zakon BiH nije usaglašen

Konaković: Izborni zakon BiH nije usaglašen
Foto: N.N. | Konaković: Izborni zakon BiH nije usaglašen

SARAJEVO – Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova, rekao je da neće podržati Prijedlog mišljenja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH ukoliko on tretira rješavanje izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, a ne rješava sudske presude u više predmeta.

Naime, na sjednici Savjeta ministara BiH kao tačka dnevnog reda nalazi se mišljenje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. Radi se o zakonu koji su usaglašavale radne grupe formirane od stranaka na vlasti na nivou BiH, ali gotovo je izvjesno da od njegovog usvajanja neće biti ništa.

Izvor "Nezavisnih" blizak Savjetu ministara BiH rekao je da je ta tačka na dnevni red stavljena iako nije bilo podrške Bošnjaka, odnosno da je "progurana na insistiranje HDZ-a".

Sam Konaković neposredno pred sjednicu Savjeta ministara BiH rekao je da "ne postoji dogovor stranaka u vlasti na nivou BiH o bilo kakvom izbornom zakonu", navodeći da radne grupe rade neke prijedloge.

"Nemamo nikakvu informaciju da je neki usaglašen izborni zakon otišao u proceduru, tako da ovo danas, što je na sjednici Savjeta ministara, nije to sigurno", rekao je Кonaković.

On je naglasio da situacija između stranaka u vlasti na nivou BiH izgleda lošije nego ikad, te dodao da će se odazvati narednim sastancima partnera u vlasti ukoliko za to bude bilo potrebe.

Podsjećanja radi, situacija među strankama na vlasti na nivou BiH usložnila se nakon što je Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, nametuno izmjene Izbornog zakona BiH. Kasnije, na posljednjem sastanku lideri političkih partija koje čine vlast na nivou BiH "dogovorile" su da do petka pokušaju usvojiti izmjene Izbornog zakona, ali kako stvari sada stoje od toga neće biti ništa.

U međuvremenu, Republika Srpska, odnosno Narodna skupština Republike Srpske usvojila je svoj Izborni zakon Republike Srpske i planira da Republička izborna komisija BiH sprovede izbore u Republici Srpskoj, a ne Centralna izborna komisija BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije