BiH

Konaković i Varhelji: Genocid u Srebrenici neupitna činjenica

Konaković i Varhelji: Genocid u Srebrenici neupitna činjenica
Foto: Arhiva | Konaković i Varhelji: Genocid u Srebrenici neupitna činjenica

SARAJEVO -Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje EU i Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH objavili su zajedničko saopštenje nakon telefonskog razgovora, a povod razgovora su bile najave iz Mađarske da ova zemlja neće podržati rezoluciju o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN-a.

Varhelji i Konaković su objavili zajedničko saopštenje u kojem su usaglasili stavove.

"Danas smo razgovarali o nedavnom nacrtu rezolucije UN-a o Srebrenici. Prethodne izjave komesara Varheljija su u znak punog poštovanja prema žrtvama i ni na koji način nisu dovele u pitanje činjenice koje se tiču genocida u Srebrenici 1995. godine", navodi se  u saopštenju,

Dodaje se kako je činjenice o genocidu u Srebrenici pravno utvrdio, između ostalih, i Međunarodni sud pravde.

"Komesarova izjava pojašnjava da počinitelji snose punu i isključivu odgovornost za zločine koje su počinili. Svako poimanje kolektivne krivice i kolektivne odgovornosti cijelog naroda je neprihvatljivo i protivno je međunarodno prihvaćenim normama. Počinjeni zločini se nikada ne smiju zaboraviti da se više nikada nad bilo kim ne ponove. Pomirenje se može graditi samo na istini, miru i pravdi. Ne može biti tolerancije prema negiranju genocida, istorijskom revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca", stoji u zajedničkom saopštenju.

U saopštenju se dalje navodi da su zajedno radili proteklih godina za prosperitetnu i mirnu Bosnu i Hercegovinu.

"Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države. Na temelju preporuke Evropske komisije, Bosna i Hercegovina je u decembru 2022. dobila status kandidata, a u martu 2024. Evropsko vijeće odlučilo je otvoriti pregovore o pristupanju", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Na kraju se ističe da Bosna i Hercegovina mora nastaviti s provedbom svog programa reformi EU, te da je Varhelji predan potpunoj podršci ovom procesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije