BiH

"Konferencija o Stepincu u Evropskom parlamentu uvreda svih žrtava"

"Konferencija o Stepincu u Evropskom parlamentu uvreda svih žrtava"
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | "Konferencija o Stepincu u Evropskom parlamentu uvreda svih žrtava"

BANJALUKA - Banjalučko Udruženje logoraša Drugog svjetskog rata smatra da je održavanje konferencije o Alojziju Stepincu u Evropskom parlamentu uvreda za sve žrtve ustaškog zločina Drugog svjetskog rata i traži da se zabrani njeno održavanje.

"Krajnje je neprihvatljivo da savremena Evropa dozvoli održavanje skupa posvećenog Stepincu, saradniku Ante Pavelića, optuženog i presuđenog za ratne zločine i za saradnju sa ustašama, koji je učestvovao u masovnom pokrštavanju pravoslavnih Srba i prevođenju u katolike za vrijeme ustaške Nezavisne Države Hrvatske", rečeno je Srni u ovom Udruženju.

Banjalučko Udruženje logoraša Drugog svjetskog rata očekuje da Evropski parlament odmah zabrani ovaj skup, jer njegovo održavanje vrijeđa zdrav ljudski razum i svaku pomisao da se u današnje vrijeme na različite načine pokušava veličati ustaški pokret i krajnje negativna uloga Stepinca u Drugom svjetskom ratu.

Evropski parlament se ogradio od konferencije o Stepincu, koja će na inicijativu hrvatskog poslanika u tom parlamentu Željane Zovko biti organizovana 21. marta, baš kao i 2016. godine povodom izložbe u njegovu čast, uz obrazloženje da su "isključivo poslanici odgovorni za nezvanične aktivnosti, iako se održavaju pod njihovim krovom sve dok poštuju ugled parlamenta".

Alojzije Stepinac bio je zagrebački nadbiskup od 1937. godine do smrti 1960. Brojne činjenice potvrđuju da je Stepinac aktivno učestvovao u stvaranju fašističke NDH i da je sve vrijeme znao za masovne pokolje nad Srbima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije