BiH

Konkurs u Zenici: Tražili čistačicu s fakultetom

Konkurs u Zenici: Tražili čistačicu s fakultetom
Konkurs u Zenici: Tražili čistačicu s fakultetom

ZENICA - Osnovna škola "Hamza Humo" u selu Babino, udaljenom desetak kilometara od Zenice, ostat će prva koja je, makar i greškom, na berzi rada u zemlji u kojoj je 44 odsto građana nezaposleno, za poslove čistačice tražilo kandidata/kinju sa položenim stručnim ispitom i uvjerenjem o prosjeku ocjena ostvarenih na visokoškolskoj ustanovi.

"Vi mene zezate! Odakle vam to... Ma dajte, to nije istina... Kakav fakultet treba za posao čistačice", rekao nam je u petak Rasim Bajrić, pomoćnik ministra za obrazovanje Zeničko-dobojskog kantona, nakon što smo ga upitali da li je moguće da su uslovima za prijem čistačica u škole u ZDK iste uslovljene fakultetskom diplomom.

Neugodno zatečeni pomoćnik ministra uputio nas je na direktora imenovane škole Amira Zukića, koji je priznao da je ipak po srijedi "tehnička greška".

"Sutra će izaći novi, ponovljeni konkurs jer smo pogriješili u tehničkoj pripremi oglasa. Kopirali smo sadržaj konkursa koji je validan za nastavnike. Znači, radi se o našoj gruboj greški. Zaista nam je jako žao zbog ovog propusta. Ne, radnica ili radnik koji se prijavi na konkurs za upražnjeno radno mjesto za održavanje higijene u školi na određeno vrijeme u trajanju od godinu dana ne treba da ima završen fakultet", istakao je u petak Amir Zukić, direktor OŠ "Hamza Humo".

Kopirali smo sadržaj konkursa koji je validan za nastavnike. Znači, radi se o našoj gruboj grešci, kazao direktor škole

U 60 osnovnih škola u 12 opština u Zeničko-dobojskom kantonu na početku školske 2012/2013. godine otvoren je konkurs za oko 350 radnih mjesta. Sindikat osnovnog obrazovanja upozoravao je na problem koji se javlja uoči svake školske godine.

"Kamo sreće da nam je društvo na tom nivou da nam i za poslove čistačice treba fakultetska diploma. Nažalost, djece je sve manje u školama, a tehničkih poslova na pripremi školske godine sve više. Svake godine prisutan je problem s prijemom nastavnog, ali i pomoćnog osoblja u školama. Suočeni smo sa problemom viška nastavničkih kadrova. Očito da je direktor ove škole kopirao tekst konkursa za nastavnike, pa mu se u tom poslu potkrala greška", rekao nam je Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanje Zeničko-dobojskog kantona i FBiH.

Osoblju zaduženom za higijenu u školama na području ZDK, koji su greškom uprave škole "Hamza Humo" doživjeli šok, za utjehu ostaje spoznaja da su Sindikat i resorno kantonalno ministarstvo nedavno postigli sporazum po kojem broj čistačica u školama ove godine neće biti smanjen bez obzira na rapidno smanjenje broja učenika, odnosno odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije