BiH

Kontingent američkih vojnika upućen ka Manjači

Kontingent američkih vojnika upućen ka Manjači
Foto: Srna | Kontingent američkih vojnika upućen ka Manjači

SARAJEVO - Kontingent od oko 360 američkih vojnika koji je stigao danas u Sarajevo civilnim avionom da bi učestvovao u zajedničkoj vježbi "Brzi odgovor" upućen je u pratnji pripadnika Vojne policije Oružanih snaga BiH ka poligonu na Manjači, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

Američke vojnike na aerodromu su dočekali ministar odbrane BiH Sifet Podžić, američki ambasador u BiH Erik Nelson, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije general-pukovnik Ivica Jerkić, te komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Erik Folkestad.

Podžić je istakao da je dolazak američkih vojnika na zajedničku vježbu sa Oružanim snagama BiH potvrda snažne opredijeljenosti, podrške i pomoći SAD procesu daljeg učvršćivanja mira i stabilnosti u BiH i regionu, dodajući da je BiH na tome zahvalna.

"Drago mi je da je BiH i kroz ovu vježbu prepoznata kao konstruktivan član evroatlantske zajednice s kojom ne dijelimo samo iste bezbjednosne izazove, nego i zajedničke vrijednost, a evo i odgovornost za suočavanje s potencijalnim opasnostima. Stoga, građani BiH mogu biti ponosni na sve pripadnike Oružanih snaga BiH i na njihovo učešće u ovoj vježbi", kaže Podžić.

Ambasador Nelson je istakao da će ovo biti najveća vojna vježba oružanih snaga SAD i BiH do sada, te da predstavlja izvrsnu priliku za obuku za obje zemlje i da će "u narednih nekoliko sedmica biti demonstrirana spremnost i interoperabilnost sa NATO-om i saveznicima".

"Drago mi je da možemo sarađivati i na ovaj način", kaže Nelson.

U saopštenju se navodi da su američki vojnici stigli civilnim avionom iz SAD-a, letom preko NJemačke.

Ukupno oko 500 pripadnika Oružanih snaga BiH i oko 700 američkih vojnika učestvovaće u vježbi "Brzi odgovor 21", na poligonima Glamoča i Manjače, te kasarne i aerodroma Dubrave kod Tuzle.

Vježbu "Brzi odgovor 21" Predsjedništvo BiH je odobrilo u februaru 2020. godine.

Ona je, kako se navodi, dio velike multinacionalne vježbe "Branioci Evrope" koju komanda oružanih snaga SAD za Evropu i Afriku sprovodi povezujući četiri različite vježbe na evropskom tlu.

Riječ je o ukupno oko 28.000 učesnika u četiri povezane vježbe, koje će se održati na 31 vojnom poligonu u 12 zemalja, uz učešće oružanih snaga iz ukupno 27 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije