BiH

Koordinaciono tijelo za Trgovsku goru obratiće se Tegeltiji

Koordinaciono tijelo za Trgovsku goru obratiće se Tegeltiji
Foto: N.N. | Koordinaciono tijelo za Trgovsku goru obratiće se Tegeltiji

SARAJEVO - Članovi Koordinacionog tijela BiH za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora danas su na video-konferenciji izrazili zabrinutost zbog činjenice da je Hrvatska preduzela niz aktivnosti u vezi izgradnje odlagališta na toj lokaciji i donijeli zaključak da se obrate predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara saopšteno je da će od Tegeltije, uvažavajući njegov autoritet i opredijeljenost da se ovo otvoreno pitanje sa Hrvatskom riješi na način da se onemogući izgradnja sponog odlagališta na Trgovskoj gori, zahtijevati da organizuje konsultacije sa članovima Koordinacionog tima i ministrom inostranih poslova Biserom Turković, da bi se prevazišle potencijalne nesuglasice.

Na video-konferenciji, koju je organizovao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, istaknuto je da hrvatska strana procjenjuje da će vrijednost izgradnje odlagališta iznostiti 10 miliona evra i da će biti izloženo oko 3.000 metara kubnih spornog otpada.

Košarac, ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar za ekologiju i turizam Federacije BiH Edita Đapo i direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Marinko Zeljko razgovarali su o zastoju u realizaciji zaključaka ovog tijela, nakon što je, na zahtjev ministra Bisere Turković, sa dnevnog reda dvije prethodne sjednice Savjeta ministara skinuta odluka o imenovanju ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora.

Košarac je informisao sagovornike da je 9. jula uputio dopis Turkovićevoj tražeći održavanje radno-konsultativnog sastanka s ciljem rješavanja novonastale situacije i otklanjanja eventualnih dilema, ali da do danas nije dobio povratnu informaciju od nje.

Na današnjem sastanku je upozoreno da je Hrvatska krajem 2018. godine donijela stratešku studiju Nacionalnog programa sprovođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva, te da je u ovoj godini usvojena treća revizija programa razgradnje Nuklearne elektrane “Krško“ i treća revizija programa odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva ove elektrene.

Članovi Koordinacionog tijela ponovo su uputili zahtjev da Turkovićeva dostavi Savjetu ministara BiH informaciju o aktivnostima koje je preduzela u vezi sa rješavanjem problema izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na lokaciji Trgovska gora, referišući se na zaključke Predsjedništva BiH sa sjednice 22. marta 2019. godine u vezi sa ovom problematikom, kao i na dokumente i deklaracije drugih nadležnih tijela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije