BiH

Kordić i Guzin ostaju u trci za gradonačelnika Mostara

Kordić i Guzin ostaju u trci za gradonačelnika Mostara
Foto: Fena | Kordić dobio najviše glasova za gradonačelnika Mostara u prvom krugu

MOSTAR - Mario Kordić, kandidat HDZ BiH za gradonačelnika, i Zlatko Guzin, kandidat Kolacije za Mostar, dobili su najviše glasova i ostaju u utrci za gradonačelnika Mostara.

U prvom krugu glasanja Mario Kordić dobio je 14 glasova, Zlatko Guzin 12, a Irma Baralija dva.

Vijećnici su zaključili da će u petak nastaviti sjednicu i obaviti drugi krug glasanja, kada će biti odlučeno između Kordića i Guzina.

Salem Marić, zamjenik predsjedavajućeg, predložio je da nakon drugog kruga glasanja odmah nastave s vanrednom sjednicom, na kojoj će razmatrati budžet.

Mario Kordić, kandidat za gradonačelnika, obratio se vijećnicima i zahvalio na glasovima te zamolio Mostarce i Mostarke za mrvicu strpljenja.

Zlatko Guzin, kandidat Koalicije za Mostar, kazao je da se napokon krenulo s onim zbog čega su izabrani te čestitao svima na odgovornosti i što su pokazali da je obaveza prema građanima jača od politikantstva. Guzin je čestitao Kordiću na dobivenim glasovima u prvom krugu te zahvalio vijećnicima koji su glasali za njega.

Vijećnici u Gradskom vijeću Mostara juče su van snage stavili zaključak sa zasjedanja 5. februara o javnom glasanju za gradonačelnika i cijeli proces vratili na početak.

Pored ovog zaključka, donesena su još dva i to da se tajnim glasanjem obavi izbor gradonačelnika Mostara te da se ponovo otvori kandidatura za poziciju gradonačelnika i da se, pored već predloženih Irme Baralije, Marija Kordića i Zlatka Guzina, mogu kandidovati i drugi.

Odmah nakon što su prihvaćena ova tri zaključka, SDP BiH je obznanio kandidaturu Armana Zalihića za gradonačelnika Mostara.

Imenovan je i Odbor za izbor, na čijem čelu je Adnela Gosto iz SDP BiH.

Vijećnik Slaven Bevanda kazao je da su imali korektan dogovor te je omogućeno svima da se kandiduju i svim vijećnicima da glasaju.

Nakon žustre rasprave u Gradskoj vijećnici Mostara, vijećnici SDP-a i Prve mostarske partije (PMP) napustili su sjednicu jer nije prihvaćen njihov zahtjev da se sjednica odgodi za pet dana.

Naime, nakon što je objavljena njegova kandidatura za gradonačelnika, Arman Zalihić (SDP) je zatražio odgodu sjednice, na šta predsjedavajući Ivan Zelenika nije pristao te je Zalihić napustio sjednicu.

No, ubrzo se vratio te je ponovljen prijedlog da se zasjedanje odgodi, što je ponovo odbijeno, nakon čega su vijećnici SDP-a i PMP-a napustili sjednicu.

Nazif Derviškadić (PMP) je kazao da sjednicu napuštaju zbog neusvajanja zahtjeva Zalihića.

Iz Gradskog vijeća tvrde da se prvi krug glasanja za gradonačelnika može obaviti bez njih.

Sjednica Gradskog vijeća Mostara je nastavljena s 30 vijećnika u sali.

Pristupilo se tajnom glasanju, nakon što su poduzete sve aktivnosti da se vijećnicima omogući da jedan po jedan iza pravana zaokruže kandidata i potom kovertu ubace u glasačku kutiju. Sve ovo nadgledao je Odbor za izbore, koji je prije glasanja uzimao podatke i potpise vijećnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije