BiH

Pratite nas na Google news

Košarac: Ispoštovati sporazum bez usvajanja ANP-a

Košarac: Ispoštovati sporazum bez usvajanja ANP-a
Foto: Srna | Košarac: Ispoštovati sporazum bez usvajanja ANP-a
Srna

SARAJEVO - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da je veoma važno da se ispoštuje izjava lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH o principima za formiranje vlasti i da se ide u tom pravcu bez Godišnjeg nacionalnog programa (ANP).

Košarac je naveo da želi da bude umjereni optimista pred sutrašnje sjednice Predsjedništva BiH na kojima bi trebalo da bude odlučivano o slanju ANP-a u Brisel i imenovanju kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

"Ono što je veoma važno jeste da se u institucijama donose određene odluke. Međutim, zabrinjava i opterećuje činjenica da stranci i dalje pokušavaju modelirati određena rješenja. Mislim da to može biti sporno", rekao je Košarac za "Dnevni avaz" .

Prema njegovim riječima, zabrinjavajuća je činjenica da postoje određene političke strukture, prije svega u SDA, koje žele da onemoguće adekvatno izborno predstavljanje srpskog naroda u BiH.

"Želim još jednom da iskažem vrlo jasan stav da su SNSD i koalicija DNS, SP i Ujedinjena Srpska izborni pobjednici u Republici Srpskoj, a ne onako kako neko priželjkuje, bilo da je riječ o međunarodnom faktoru ili nekim od političkih struktura iz Federacije BiH, da to budu neki drugi", istakao je Košarac.

On je konstatovao da "vrijeme curi" s obzirom na to da 5. septembra ističe postavljeni rok od 30 dana za implementaciju principa dogovorenih sporazumom između lidera SDA Bakira Izetbegovića, HDZ-a BiH Dragana Čovića i SNSD-a Milorada Dodika za formiranje vlasti.

"Još jedanput bih rekao da imamo jednu vrstu političke kondicije da se taj sporazum implementira u datom roku bez uslovljavanja usvajanjem ANP-a i slanja u Brisel, jer, na kraju krajeva, to i jesu elementi koji su vrlo jasno iskazani u izjavi koju su potpisali lideri da o tome nije bilo riječi i da to nije predmet", rekao je Košarac.

On je podsjetio da Republika Srpska i dalje ima vrlo jasan stav kada je riječ o NATO integracijama i da je neophodno poštovati akte Narodne skupštine Srpske u vezi sa ovim pitanjem.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije