BiH

Košarac: Na narednoj sjednici imenovati ekspertski tim za Trgovsku goru

Košarac: Na narednoj sjednici imenovati ekspertski tim za Trgovsku goru
Foto: Srna/Arhiva | Košarac: Na narednoj sjednici imenovati ekspertski tim za Trgovsku goru

BIJELJINA – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac očekuje da će Savjeta ministara već na narednoj sjednici donijeti odluku o formiranju ekspertskog tima, a kasnije i pravnog kako bi se onemogućila namjera Hrvatske da skladišti radioaktivni otpad u Trgovskoj gori, neposredno uz bh. granicu.

"Očekujem da će ministrica inostranih poslova BiH Bisera Turković deblokirati taj proces", naveo je Košarac i dodao da je taj proces zaustavljen "bez argumenata i činjenica".

"Zbog dobrih kolegijalnih odnosa i atmosfere u Savjetu ministara, vjerujem da ćemo taj nesporazum u narednim danima riješiti i da ćemo već na prvoj narednoj sjednici, u skladu sa zaključcima i Koordinacionog tima, ali i Savjeta ministara, imenovati ekspertsku grupu i kasnije pravni tim i ući u proceduru odbrane naših interesa, a to je da onemogućimo izgradnju odlagališta na Trgovskoj gori", kazao je on novinarima tokom posjete Bijeljini.

Stanje u poljoprivredi i turizmu u vrijeme vanrednih okolnosti izazvanih epidemijom virusa korona, mogućnosti za zaštitu domaće proizvodnje, ali i planovi za osnivanje slobodne zone u Bijeljini bile su glavne teme današnjeg sastanka Košarca i gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića.

Podsjetio je da BiH, osim izvoza junetine i teletine u Tursku, traži nova tržišta za izvoz ovog mesa, uključujući Kinu i Evropsku uniju.

Ocijenjeno je da je turizam među sektorima koji su prethodnih mjeseci pretrpili najveću štetu, a Košarac je najavio da će međunarodne finansijske ustanove obezbjeđivati grantove za ovu granu privrede, ali da će za to biti potreban i angažman Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije