BiH

Košarac: Političke strukture u FBiH žele da nanesu štetu RS

Košarac: Političke strukture u FBiH žele da nanesu štetu RS
Foto: Anadolija | Košarac: Političke strukture u FBiH žele da nanesu štetu RS

ISTOČNO SARAJEVO - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac izjavio je danas Srni da u Federaciji BiH postoje političke strukture koje, političkim djelovanjem u institucijama BiH, žele da Republici Srpskoj naprave političku ili ekonomsku štetu.

Nakon jučerašnjeg preglasavanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi sa donošenjem odluke da bude zaustavljena izgradnja mosta na Pelješcu, Košarac je rekao da se to može prepoznata kao potreba bošnjačkog člana Predsjedništva (Šefika Džaferovića) i drugog bošnjačkog člana Predsjedništva (Željka Komšića) da naprave problem Republici Srpskoj eventualnim povlačenjem potpisa sa sporazuma o izgradnji mosta na Savi.

Prema njegovim riječima, Džaferović i Komšić su iskoristili priliku da naprave problem u vezi sa izgradnjom mosta na Pelješcu u danu kada je potpisivan sporazum sa Hrvatskom o izgradnji mosta na Savi u Gradišci, koji je veoma značajan sa aspekta ekonomskog, finansijskog i privrednog razvoja Srpske.

"Ta praksa se nastavlja i najbolji model koji tome svjedoči jeste preglasavanje srpskog člana Predsjedništva integrisanim, identičnim djelovanjem ostala dva člana Predsjedništva", rekao je Košarac.

On ističe da se otvara i pitanje koga Komšić zastupa, odnosno šta bi rekli Hrvati u BiH za ovo što čini kada je riječ o narušavanju odnosa sa Hrvatskom.

Košarac je napomenuo da je uloga Predsjedništva BiH da vodi spoljnu politiku i razvija dobre regionalne odnose sa svim zemljama, pa tako i sa Srbijom i Hrvatskom.

"Važno je ostati privržen ustavnom kapacitetu i regionalnoj saradnji i afirmisati se, a to Republika Srpska i njeni predstavnici čine, dok se drugi pokazuju kao oportunisti razvoju dobrih infrastrukturnih projekata i dobre saradnje. Mislim da je to veoma loše i po Komšića i po Džaferovića", smatra Košarac.

On je ocijenio kao dobro što je Dodik, kao srpski član Predsjedništva, iskoristio Ustavom zagarantovano pravo i zatražio izjašnjavanje Narodne skupštine Republike Srpske.

"To je jedan od ključnih modela koji treba koristiti svaki put kada srpski član Predsjedništva bude preglasan, jer očekujem da će biti nastavljena praksa preglasavanja s obzirom na veoma prepoznate usaglašene politike Komšića i Džaferovića", napomenuo je Košarac.

Predsjedništvo BiH usvojilo je na jučerašnjoj sjednici sa dva glasa za i jednim protiv zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac. Za zaključak su glasali Komšić i Džaferović, a protiv je glasao Dodik.

Dodik je najavio pokretanje pitanja vitalnog entitetskog interesa u skladu sa rokovima propisanim Ustavom i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

U Banjaluci će sutra biti održana posebna sjednica Narodna skupštine Republike Srpske na kojoj će se poslanici izjasniti o potvrđivanju izjave Dodika da je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije