BiH

Košarac: Šarovićeve izjave u funkciji zaštite interesa bošnjačkih političara

Košarac: Šarovićeve izjave u funkciji zaštite interesa bošnjačkih političara
Foto: Arhiva | Košarac: Šarovićeve izjave u funkciji zaštite interesa bošnjačkih političara

SARAJEVO - Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac odbacio je optužbe predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da Milorad Dodik "pokušava produžiti i iskoristiti političku krizu za lične svrhe".

"Citirajući doslovno raniju izjavu Gabrijela Eskobara, od kojeg je, kao što znamo, dobio direktne političke instrukcije, Šarović svjesno i tendenciozno izvrće teze. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije izazvao ovu krizu i nikada nije bio problema, već dio rješenja, ali ne na štetu već u korist Republike Srpske i srpskog naroda", rekao je Košarac Srni komentarišući izjavu Šarovića nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom.

Košarac je podsjetio na činjenicu da je kriza izazvana odlukom bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne izmjene Krivičnog zakona BiH, a dodatno produbljena antidejtonskim odlukama Ustavnog suda BiH u vezi sa imovinom i serijom neustavnih i nezakonitih odluka bošnjačkih političkih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH.

"Ako iko koristi ovu krizu kako bi se svojim besmislenim i po interese Republike Srpske štetnim izjavama nametnuo javnosti, onda je to upravo Mirko Šarović", poručio je Košarac.

On je upozorio i na činjenicu da su sve Šarovićeve izjave i komentari u funkciji zaštite interesa bošnjačkih političara u Sarajevu, posebno Bakira Izetbegovića.

"Umjesto da pozdravi ozbiljnu diplomatsku ofanzivu, koju su u posljednjih mjesec dana preduzeli srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović s ciljem da objasne pozicije Republike Srpske i traže podršku svjetskih, evropskih i regionalnih lidera za vraćanje otetih nadležnosti Republike Srpske i za povratak BiH u okvire Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, Šarović u svojim izjavama citira optužbe međunarodnih zvaničnika ili lažne propagandne informacije koje mu serviraju mediji iz Izetbegovićevog okruženja", zaključio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije