BiH

Košarac: Šarovićevo licemjerno dodvoravanje čelnicima SDA

Košarac: Šarovićevo licemjerno dodvoravanje čelnicima SDA
Foto: N.N. | Košarac: Šarovićevo licemjerno dodvoravanje čelnicima SDA

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ocijenio je da poziv predsjednika SDS-a Mirka Šarovića Predsjedništvu BiH da ponovo razmatra problem odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, kao i izgradnje Pelješkog mosta, predstavlja njegovo licemjerno dodvoravanje partnerima iz SDA, kao i bošnjačkoj političkoj javnosti.

Košarac je izjavio Srni da "Šarović očigledno čita samo sarajevske medije, koji su namjerno plasirali informaciju da je Vlada Hrvatske već donijela odluku o izgradnji odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, što nije tačno".

"Tačno je da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik snažno podržao zaključke Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa rješavanjem problema Trgovske gore i svih drugih otvorenih pitanja u odnosima sa Hrvatskom. Tačno je da se već djeluje u tom pravcu i sigurno je da licemjerne izjave Šarovića i njegovih političkih istomišljenika Šefika DŽaferovića i Željka Komšića neće pomoći u rješavanju tih problema", poručio je Košarac.

Ističući da problem izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori nije od juče, Košarac je podsjetio na višegodišnje aktivnosti Vlade Republike Srpske i snažan angažman ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenke Golić na rješavanju ovog pitanja.

Drljača: Informacija o odlaganju radioaktivnog otpada predstavlja probni balon

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača smatra da informacija u hrvatskim medijima u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora predstavlja probni balon kojim se javnost priprema za tu odluku, ali još nema nikakvog pisanog dokumenta iz Hrvatske u vezi s tim.

"Mi smo se potrudili da u proteklom periodu saznamo detalje slovenačkog prijedloga za zajedničko skladište u Vrbini kod Krškog. Taj prijedlog ne donosi Hrvatskoj profit već realne cijene troškova sanacije i skladištenja", rekao je Drljača novinarima.

Drljača kaže da zabrinjava činjenica da Hrvatska ima rok od četiri godine prije početka skladištenja, a da nije urađena studija uticaja na životnu sredinu.

"Sigurno znamo da se na lokaciji Čerkezovac ne izvode nikakvi građevinski radovi. Riječ je o velikom improvizaciji koja nam se nimalo ne sviđa jer nisu spremni potrebni dokumenti", naveo je Drljača.

Mazalica: Šarović ne poštuje odluke Narodne skupštine Republike Srpske

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica ocijenio je da predsjednik SDS-a Mirko Šarović očigledno radi u interesu političkog Sarajeva kada izjavljuje da će Hrvatska definitivno odlagati nuklearni otpad na Trgovskoj gori blizu Novog Grada, iako o tome nije donesena odluka, i da se to, kao i pitanje gradnje Pelješkog mosta treba ponovo naći na dnevnom redu Predsjedništva BiH.

"Šarović pokazuje da mu ništa ne znači odluka Narodne skupštine Republike Srpske koja je sa ogromnom većinom podržala stav srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika. On dokazuje da ne poštuje odluke Narodne skupštine Republike Srpske",  rekao je Mazalica Srni.

On podsjeća da, prema posljednjim informacijama, vlasti u Hrvatskoj nisu ni donijele odluku da će nisko i srednje radioaktivni nuklearni otpad biti odlagan na Trgovskoj gori.

"Narodna skupština je, između ostalog, nedavno usvojila zaključak da svi predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama utiču na Hrvatsku da se spriječi odlaganje radioaktivnog materijala na Trgovskoj gori. Savjet ministara, u kome su Šarović i drugi srpski predstavnici, nisu do sada ništa uradili na rješavanju tog pitanja",  objasnio je Mazalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije