BiH

Košarac: Tragikomičan način na koji se Šarović nepristojno nudi SDA

Košarac: Tragikomičan način na koji se Šarović nepristojno nudi SDA
Foto: Srna/Arhiva | Košarac: Tragikomičan način na koji se Šarović nepristojno nudi SDA

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ocijenio je paradoksalnom i tragikomičnom izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića u kojoj izražava spremnost da ključne pozicije u zajedničkim institucijama BiH ponudi Demokratskom narodnom savezu i Socijalističkoj partiji.

"Šarovićeve izjave su tragikomične jer on nema mandat da bilo kome bilo šta nudi ili daje. Takav mandat nije dobio od srpskog naroda na proteklim opštim izborima", naglasio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je podsjetio da, prema Ustavu i važećim zakonima, izabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik ima mandat da donosi odluke o imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara, pogotovo u situaciji kad je riječ o kadru iz reda srpskog naroda.

"Šarović može biti u situaciji da nekom nešto nudi samo ako za to dobije saglasnost druga dva člana Predsjedništva BiH, Šefika DŽaferovića i Željka Komšića, koji treba da preglasaju srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Ako je to Šarovićeva namjera i ako na taj način SDS želi da ostane na vlasti u zajedničkim institucijama, onda neka tako i uradi", poručio je Košarac.

On je naglasio da bi preglasavanje srpskog člana Predsjedništva BiH u slučaju izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara predstavljalo potpuno ignorisanje izborne volje Republike Srpske i srpskog naroda.

"To se u dejtonskoj BiH nikada nije desilo. To se moglo dešavati samo u vrijeme rata, kada su ljudi poput Mirka Pejanovića i Mire Lazovića slijepo slušali i provodili politiku Alije Izetbegovića. Isto bi radio Šarović ili bilo koji Srbin koga izaberu Šefik DŽaferović i Željko Komšić", upozorio je Košarac.

On je rekao da je siguran da su Šaroviću poznate sve ove činjenice, ali i da je novoizabranom predsjedniku SDS-a potrebno da se medijski eksponira jer je u prethodne četiri godine uglavnom ćutao i slušao Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića.

"Tragikomičan je način na koji se Šarović nepristojno nudi čelnicima SDA, bez obzira na rezultate izbora i na izbornu volju srpskog naroda. Problem će biti ako Bakir Izetbegović prihvati Šarovićevu ponudu i tako u politički sistem uvede praksu da funkcije u zajedničkim institucijama u Sarajevu mogu da obavljaju samo oni Srbi koji su prihvatljivi za SDA i druge bošnjačke političke stranke. To je praksa koju SNSD i naši koalicioni partneri nikada neće dozvoliti", zaključio je Košarac.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije