BiH

Košarac optužuje Turkovićevu, ona tvrdi da je spriječila blamažu

Košarac optužuje Turkovićevu, ona tvrdi da je spriječila blamažu
Foto: N.N. | Košarac optužuje Turkovićevu, ona tvrdi da je spriječila blamažu

SARAJEVO - Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da mu, suprotno važećim propisima, Bisera Turković, ministar inostranih poslova BiH, nije izdala akreditivno pismo za učestvovanje na vanrednoj sjednici Generalne skupštine Svjetske turističke organizacije, na kojoj će biti razmatrana suspenzija članstva Ruske Federacije u ovoj organizaciji.

S druge strane, iz Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH tvrde da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, odnosno ministar Košarac, zakasnio sa prijavom.

"Suštinski razlog ovog skandaloznog poteza Turkovićeve leži u činjenici da je sasvim sigurno da ne bih glasao o suspenziji članstva Rusije onako kako bi to željela ona, njen stranački šef Bakir Izetbegović, Šefik Džaferović ili bilo koji drugi pripadnik radikalnog islamističkog krila SDA", poručio je Košarac.

Prema riječima Košarca, ovo je posljednji u nizu primjera samovolje i zlonamjernog ponašanja politički instruisane Bisere Turković.

"Ona je klasična politička štetočina za BiH. Poštujući njene godine, moram jasno reći da je sat odavno otkucao za njene snove o unitarnoj BiH i minder politici u kojoj će bošnjački radikalni krug odlučivati o svemu", kategoričan je Košarac.

On je istakao da je od generalnog sekretara Svjetske turističke organizacije dobio poziv da učestvuje na vanrednoj sjednici 27. i 28. aprila u Madridu, nakon čega se, u skladu sa važećim procedurama, obratio MIP-u BiH sa zahtjevom za izdavanje akreditivnog pisma za članove delegacije Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH za učestvovanje na pomenutoj sjednici.

"Turkovićeva je u potpunosti ignorisala naš zahtjev i bez konsultacija sa bilo kim, zloupotrebljavajući nadležnost ministra inostranih poslova u vezi sa formalnim potvrđivanjem akreditiva, izdala akreditiv na ime Danke Savić, ambasadora BiH u Španiji", naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, očigledna je namjera Turkovićeve da utiče na način glasanja na predstojećoj sjednici Generalne skupštini Svjetske turističke organizacije u skladu sa interesima svojih političkih mentora.

"Simptomatično je da mi Turkovićeva nije izdala akreditive za učestvovanje na sjednici na kojoj se glasa o članstvu Rusije, a da to u ranijim slučajevima nije bila praksa. Tako sam prošle godine dobio akreditive za učestvovanje na sjednici Generalne skupštine Svjetske turističke organizacije u Madridu, te na sastanku Komisije za Evropu ove organizacije u Atini", naveo je Košarac.

Košarac je rekao da ovo nije prvi put da mu Turkovićeva odbija dati saglasnost za učestvovanje na važnim događajima u inostranstvu.

"U septembru prošle godine odbila je dati saglasnost da predvodim delegaciju BiH na godišnjoj Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču", zaključio je Košarac.

S druge strane, iz MIP-a ističu da obacuju kao neistinite i zlonamjerne tvrdnje Košarca da je MIP opstruisao bilo šta, pa i njegovo učešće na spomenutoj skupštini.

"Naprotiv, MIP BiH je izdavanjem akreditiva ambasadorici BiH u Španiji spriječio bruku i propuštanje da BiH uopće ima predstavnika na skupu obzirom da su MVTEO, odnosno ministar Košarac zakasnili sa prijavom", naveli su iz MIP-a BiH.

Dostavili su nam i dokumentaciju koja, kako ističu, pokazuje da je rok za prijavu bio 18. april, a da je MIP zahtjev za akreditive od Košarca zaprimio tek 19. aprila.

"Ne ulazimo u motive zbog čega Košarac neažurnost i kašnjenje pokušava besmisleno politizirati, izmišljati opstrukcije i zavjere, obavještavamo da je MVP, uprkos tome poslao i zakašnjelu dokumentaciju MVTEO u Madrid i uradilo sve što je bilo moguće da BiH ima predstavnike na skupu. Ako Košarac sebi može dozvoliti da kasni sa prijavom, MVP nije mogao dozvoliti da BiH pokazuje neprofesionalnost te je na vrijeme izdao akreditive", naveli su iz Ministarstva kojim rukovodi Turkovićeva.

Ovo, kako su dodali, nije prvi put da Košarac "neosnovano i lažno optužuje MVP i ministricu Turković, ali je, ipak, rijetkost da se banalni nerad i neodgovornost pokušavaju opravdati na ovakav način".

"Ne želimo vjerovati da je ministar Košarac ovim prizemnim optužbama i neistinama samo pokušao izbjeći izazov glasanja o statusu Rusije u ovoj organizaciji", naveli su iz MIP-a BiH.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije