BiH

Kovač: BiH treba podijeliti na tri dijela

Kovač: BiH treba podijeliti na tri dijela
Foto: Ilustracija | Kovač: BiH treba podijeliti na tri dijela

MOSTAR - Miro Kovač, aktuelni predsjednik Spoljnopolitičkog odbora u hrvatskom parlamentu, zagovara podjelu BiH na tri dijela, s tim da Hrvatska dobije izbornu jedinicu.

Kovač, koji je bio šef hrvatske diplomatije, smatra da bi Hrvati u Bosni i Hercegovini podjelom te države, po uzoru na Belgiju, mogli da ostvare ravnopravnost sa Bošnjacima i Srbima.

Kovač je za mostarsku Radio-televiziju Herceg Bosne rekao da bi BiH mogla biti podijeljena po uzoru na Belgiju, koja ima tri regije i jezičku zajednicu.

U Belgiji, kazao je, postoje Flamanci, Valonci, Flandrija i njemačka jezička zajednica…

Prema njegovim riječima, Hrvati bi tako bili u potpunosti ravnopravni s druga dva ustavotvorna naroda Bošnjacima i Srbima.

Sarajevski portal "Klix" konstatuje da je ovaj, kako navode, uticajni hrvatski političar ponovo pokrenuo kontroveznu temu zvanu "treći entitet", koja je u međuvremenu u bh. političkoj, ali i hrvatskoj javnosti bila utihnula.

Štaviše, navodi se, Kovač je najavio da će zvanični Zagreb biti još angažovaniji u vezi s Bosnom i Hercegovinom, na šta ga obavezuju i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Njemačka jezička zajednica ima svoj parlament i svoju vladu. Hrvati mogu imati i svoju izbornu jedinicu i biti ravnopravni s druga dva naroda", dodao je Kovač.

Naglasio je i da se Hrvatska ne miješa u unutrašnje stvari u BiH.

"Hrvatska je potpisala Dejton i ima obavezu da brine o stabilnosti BiH i promoviše ispunjenje obaveza koje se tiču Ustava", rekao je Kovač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije