BiH

Kovač: Zadovoljna radom, rast turizma šest odsto

Kovač: Zadovoljna radom, rast turizma šest odsto
Foto: N.N. | Kovač: Zadovoljna radom, rast turizma šest odsto

BANJALUKA - Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Dragica Kovač ističe da turizam u prva tri mjeseca ove godine bilježi rast od oko šest odsto, a ministarstvo koje predvodi započelo je aktivnosti na izradi novog zakona o trgovini, s ciljem unapređenja ove oblasti.

"Ovo je dio aktivnosti koje smo sproveli u prvih 100 dana rada novog saziva Vlade Srpske, što je ohrabrujuće. Zadovoljna sam radom Ministarstva trgovine i turizma, jer sve što je planirano u okviru 100 dana rada je i ostvareno", rekla je Kovačeva u intervjuu Srni.

Ona je naglasila da je cilj donošenja novog zakona o trgovini unapređenje trgovinske djelatnost, ali i uslova za obavljanje trgovinskih usluga i drugi elementi trgovinske djelatnosti u Republici Srpskoj.

Najznačajnije aktivnosti Ministarstva, kaže ona, odnosile su se na ostvarenje strateških ciljeva definisanih dokumentima u trgovini i turizmu, a koje su konkretizovane u prvom kvartalu ove godine.

"Turizam u Republici Srpskoj, u prva tri mjeseca ove godine, bilježi rast od oko šest odsto i očekivanja su da će godina biti rekordna po ukupnom broju turista, kako domaćih, tako i stranih. U prvih 100 dana mandata nastojala sam da sagledam šta su trenutni prioriteti kojima bi trebalo posvetiti pažnju i šta je ono u čemu Republika Srpska ima velike mogućnosti za dalji razvoj", dodala je Kovačeva.

Prema njenom mišljenju, to je banjski turizam, jer su banjski centri svake godine najposjećenije destinacije u Republici Srpskoj.

"Prilikom posjete banjskih centara, poput `Vrućice` i `Slatine`, koji imaju zaokruženu turističku ponudu, uvjerila sam se kakvim kapacitetima raspolažemo u pogledu banjskih, zdravstvenih, rehabilitacionih i velnes usluga", kaže Kovačeva.

Ona je ocijenila da je banjsko-turistički kompleks "Terme Ozren" u Petrovu, koji je u fazi izgradnje, značajan projekat za Republiku Srpsku, jer će biti zaposleno oko 100 radnika.

"Ovim će se, ne samo proširiti turistička ponuda Republike Srpske u okviru banjskog turizma, već omogućiti nova radna mjesta i privredni razvoj lokalne zajednice", rekla je Kovačeva.

Ministar trgovine i turizma napominje da Srpska ima potrebnu infrastrukturu, a da bi trebalo raditi na promotivnim aktivnostima, posebno, banjskih centara.

"Upravo je pažnja resornog ministarstva usmjerena u tom pravcu, a jedan od načina svakako je klaster zdravstvenog turizma koji je osnovan s ciljem unapređenja turističke ponude Republike Srpske. Plan Ministarstva za naredni period jeste podizanje rada klastera na viši nivo, od čega će koristi imati ne samo banje, već i zdravstvene ustanove, ugostiteljski sektor i svi koji će na indirektan način ostvariti kontakt sa turistima", navela je Kovačeva.

Prema njenim riječima, pažnja Ministarstva u proteklih 100 dana bila je posvećena i promociji domaćih proizvoda i gastronomske ponude Republike Srpske.

"Konferencija o brendiranju, koju smo organizovali u Derventi, okupila je veliki broj privrednika koji su izrazili želju da preduzmu aktivnosti u brendiranju proizvoda. Aktivnosti će biti nastavljene, jer je cilj da što veći broj proizvođača u Srpskoj bude informisan o značaju brendiranja proizvoda", rekla je Kovačeva.

Na konferenciji posvećenoj gastro turizmu u Foči, podsjeća ona, razgovarano je o značaju gastronomskog turizma u Republici Srpskoj, važnosti ljudskih resursa za njegov razvoj, a predstavljena je i ponuda domaćih proizvođača sa područja banjalučke regije, Podrinja i Hercegovine.

"U okviru promocije domaćih proizvoda Ministarstvo je izradilo i novi broj biltena `Najbolje iz Srpske` u kojem su predstavljena preduzeća koja su rebrendirala proizvode i na neki način primjer su drugima da je moguće unaprijediti poslovanje ukoliko se posveti pažnja stvaranju brenda. Predstavljanje preduzeća putem biltena `Najbolje iz Srpske` je ujedno i doprinos Ministarstva trgovine i turizma u promociji domaćih proizvođača", kaže Kovačeva.

Među projektima koji su započeti, navodi ona, i biće aktuelni u narednom periodu svakako je "Via Dinarika: Platforma za razvoj održivog turizma i lokalnog ekonomskog rasta" u kojem je Ministarstvo trgovine i turizma partner.

"Druga faza projekta počela je polovinom marta i trajaće do 2021. godine, a obuhvatiće 26 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj. Riječ je o projektu koji predstavlja platformu za održiv razvoj i ekonomski napredak na nivoima lokalnih zajednica u Srpskoj", pojašnjava Kovačeva.

Ona je dodala da su aktivnosti koje će biti sprovodđene u oblasti turizma definisane Akcionim planom za realizaciju Programa rada Vlade Srpske do 2022. godine.

"Posebno bih dodala da će Ministarstvo podržati izgradnju turističkog rekreacionog i izletničkog centra na Majevici u opštini Lopare, koji će doprinijeti obogaćivanju turističke ponude u ovom dijelu Srpske, ali i razvoju lokalnih zajednica, novim radnim mjestima i zapošljavanju stanovništva", zaključila je Kovačeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije