BiH

Kovačević: Hrvatsko pitanje da bude riješeno u FBiH

Kovačević: Hrvatsko pitanje da bude riješeno u FBiH
Foto: Ilustracija | Kovačević: Hrvatsko pitanje da bude riješeno u FBiH

BANJALUKA - Takozvano hrvatsko pitanje je realan problem, ali on mora da bude riješen unutar Federacije BiH (FBiH) kao što je i predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

"To je unutrašnje pitanje FBiH, odnosno pitanje za Bošnjake i Hrvate da nađu rješenje za međusobne odnose unutar tog entiteta", rekao je Kovačević.

Komentarišući izjavu predsjednika Spoljnopolitičkog odbora u hrvatskom parlamentu Mire Kovača da BiH treba da bude podijeljena na tri dijela, Kovačević navodi da Kovač govori o nekakve tri regije, a Republika Srpska je mnogo više od regije.

"Eventualno stvaranje trećeg entiteta je pitanje za FBiH. Međutim, svi moramo priznati, jer je očigledno, da Hrvati u FBiH, iako bi prema Ustavu trebalo da budu ravnopravan konstitutivni narod, to trenutno nisu. To je pitanje koje bi trebalo pokušati riješiti, ali koje će Hrvati i Bošnjaci međusobno morati da rješavaju", kaže Kovačević za "Oslobođenje".

Prema njegovim riječima, Hrvatska kao potpisnik i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ima pravo da iznosi mišljenje o tome u kakvom položaju se nalazi hrvatska zajednica u BiH.

"Mi u tom smislu ne vidimo problem", kaže Kovačević.

Kovač, koji je bio ministar inostranih poslova Hrvatske, rekao je da BiH treba podijeliti na tri dijela, s tim da Hrvatska dobije izbornu jedinicu.

On smatra da bi Hrvati u BiH podjelom te zemlje, po uzoru na Belgiju, mogli da ostvare ravnopravnost sa Bošnjacima i Srbima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije