BiH

Kovačević: Najnoviji paket američkih sankcija pritisak na rukovodstvo RS

Kovačević: Najnoviji paket američkih sankcija pritisak na rukovodstvo RS
Foto: Fena / Arhiva | Kovačević: Najnoviji paket američkih sankcija pritisak na rukovodstvo RS

BANJALUKA - I ovaj najnoviji paket američkih sankcija, kao i svaki do sada, predstavlja isključivo politički pritisak na rukovodstvo Republike Srpske, na čelu sa Miloradom Dodikom, zbog toga što nikako ne pristaju da zarad stranih i tuđinskih interesa pogaze interese Republike Srpske i srpskog naroda, istakao je delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

"Zato vidimo da i u ovom objašnjenju oni kao ključne razloge navode politiku Milorada Dodika, koju oni nazivaju 'rušenjem Dejtona', ali svi mi znamo da se tu radi isključivo o zaštiti Dejtonskog sporazuma i o zaštiti zagarantovanih prava Republike Srpske", naglasio je Kovačević za Srnu povodom uvođenja američkih sankcije za sedam subjekata, te vlasnika Infiniti grupe Đorđa Đurića i generalnog direktora kompanije "Kaldera" Milenka Čičića.

On je ukazao da nije istina ta da Milorad Dodik napada ili na bilo koji način ruši Dejtonski mirovni sporazum, nego je istina upravo suprotna - da je Milorad Dodik, zajedno sa svima nama u Republici Srpskoj, taj koji štiti Dejtonski mirovni sporazum, štiti zagarantovana prava Republike Srpske i srpskog naroda, i štititi sve ono što nam je garantovano kada smo potpisali Dejtonski mirovni sporazum.

Kovačević je naglasio da su to činjenice, kao što su činjenice da oni na ovaj način vrše strašan pritisak i dovode u velike probleme značajan broj ljudi koji su zaposleni u ovim firmama.

On je istakao da će Republika Srpska naći način kako da pomogne privrednicima Republike Srpske i kako da radno mjesto i plata svakog čovjeka budu zaštićene.

Kovačević je rekao da je istina da se Republika Srpska nalazi pod velikim pritiscima, ali je isto tako istina da će Republika Srpska i ovaj put izaći kao pobjednik, slobodna i svoja i sa svim svojim pravima koja su joj garantovana potpisivanjem Dejtonskog sporazuma 1995. godine.

"Da su sve ove stvari, koje su oni naveli u ovom sramnom i lažnom objašnjenju, tačne, onda bi sigurno iz američke Ambasade ove informacije dostavili Tužilaštvu BiH, za koje se toliko trude da postoji, iako ono egzistira na osnovu nametnute odluke i izvan Ustava BiH, pa bi onda Tužilaštvu BiH omogućili da takve laži dokazuje kao istinu", dodao je Kovačević, koji je i portparol SNSD-a.

S obzirom na to, istakao je Kovačević, da su potpuno svjesni da to nema nikakve veze sa istinom i realnošću, onda pribjegavaju ovakvim mjerama koje nisu ništa drugo nego politički pritisak na Republiku Srpsku zbog toga što ne odustaje da zarad tuđih i stranih interesa pogazi interese Republike Srpske i srpskog naroda.

Povezana vijest: Amerikanci uveli sankcije Čičiću, Đuriću, Kalderi, UNA i Prointeru

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije