BiH

Kovačević: Ponašanje opozicije je posljednji ples gubitnika

Kovačević: Ponašanje opozicije je posljednji ples gubitnika
Foto: N.N. | Kovačević: Ponašanje opozicije je posljednji ples gubitnika

BANJALUKA - Program reformi BiH je dokument koji je usklađen sa rezolucijom Narodne skupštine Republike Srpske o proglašenju vojne neutralnosti, ne vodi u NATO, niti je ANP, što su direktno potvrdili i ambasador Rusije u BiH Peter Ivancov, kao i izaslanik američkog državnog sekretara Metju Palmer, izjavio je Srni porptarol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je naglasio da sve ovo govori da je riječ o jednom dobro izbalansiranom dokumentu koji je proizvod kompromisa u BiH i u kojem je, što je za SNSD najbitnije, uvažen stav Republike Srpske.

On je istakao da je Milorad Dodik uspio da u pregovaračkom procesu dobije saglasnost svih, i domaćih i međunarodnih faktora, da u jednom zvaničnom dokumentu usvojenom na nivou BiH po prvi put stoji da se članstvo u NATO ne prejudicira, odnosno da se članstvo u NATO-u trenutno uopšte ne razmatra.

"U svim drugim dokumentima, počevši od odluke Predsjedništva BiH iz 2005. godine u kojem je bio Borislav Paravac iz SDS-a, članstvo u NATO je bio zvaničan cilj BiH. To je Milorad Dodik uspio promijeniti i to uz saglasnost druga dva konstitutivna naroda u BiH", pojasnio je Kovačević.

On je konstatovao da sve ovo kritikuju samo ljudi iz SDS-a i PDP-a i to iz samo jednog razloga, što će konačno biti sprovedena izborna volja građana Republike Srpske i što će oni, u skladu sa tom voljom, konačno završiti u opoziciji.

Kovačević je rekao da zbog javnosti mora da podsjeti da su SDS i PDP glasali za sve dokumente, strategije i zakone kako na nivou Republike Srpske, tako i na nivou BiH, u kojima je bilo navedeno da BiH treba postati član NATO-a.

"Jedini dokument za koji oni nisu glasali je Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, a osim toga, njihov Mladen Ivanić je poslije usvajanja ove rezolucije, potpuno je ignorišući, u Predsjedništvu BiH usvojio Pregled odbrane BiH, koji je bio jedan od glavnih uslova NATO-a za MAP, kao i Strategiju spoljne politike BiH u kojoj su MAP i NATO navedeni kao glavni prioritet BiH", naglasio je Kovačević.

Pritom, kaže on, riječ je o dokumentima i strategijama koje je Nebojša Radmanović za osam godina u Predsjedništvu BiH odbijao da budu stavljeni i na dnevni red.

"Dakle, sve ovo što opozicija trenutno radi može se okarakterisati samo kao krajnje licemjerje i kao posljednji ples gubitnika. Mi za te njihove igre nemamo vremena. Oni neka nastave samo da kritikuju i kukaju, a mi ćemo nastaviti da radimo. I u Savjetu ministara i u Vladi Srpske. Za Srpsku", poručio je portparol SNSD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije