BiH

Pratite nas na Google news

Kovačević: Šarović da objasni zašto nije skinuo ANP sa dnevnog reda

Kovačević: Šarović da objasni zašto nije skinuo ANP sa dnevnog reda
Foto: N.N. | Kovačević: Šarović da objasni zašto nije skinuo ANP sa dnevnog reda
Srna

BANJALUKA - Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da bi Mirko Šarović, umjesto što daje najjeftinije populističke izjave, mogao da objasni javnosti u Republici Srpskoj zašto za toliko vremena koliko je sjedio u Savjetu ministara nije stavio na dnevni red Godišnji nacionalni program (ANP) i glasao protiv njega, čime bi ga zauvijek skinuo sa dnevnog reda.

"Moram da kažem da su najnotornije gluposti to da bilo ko kaže da je Program reformi BiH ANP i da je to put u NATO. Dakle, ponavljamo da Program reformi nije ANP, nije MAP, ne vodi BiH u NATO, što su direktno rekli ruski ambasador u BiH Petar Ivancov, kao i izaslanik državnog sekretara SAD Metju Palmer", rekao je Kovačević.

On je rekao Srni da se slanjem Programa reformi u BiH u Brisel ništa neće dogoditi.

"To znači da se ne radi o ANP-u, jer kada pošaljete ANP u Brisel automatski se aktivira MAP. Rečenicom Metjua Palmera da se ništa neće dogoditi onog trenutka kada program reformi stigne u Brisel smo jasno dobili potvrdu i od američke strane da se ne radi o ANP-u", rekao je Kovačević.

Portparol SNSD-a je istakao da je u pitanju usaglašeni dokument koji predviđa saradnju sa NATO, najsličniju onoj kakvu s Alijansom ima Srbija.

"I mi ćemo i u budućnosti da se ponašamo na isti način. Sve ovo što radi opozicija posljednjih dana predvođena SDS-om je najjeftiniji populizam, jer kako možete pozivati da se nešto predoči javnosti za šta smo mi jasno rekli da ćemo predočiti javnosti, da ćemo tražiti posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, da ćemo tražiti da se Narodna skupština Republike Srpske izjasni o usklađenosti Programa reformi s Rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti", rekao je Kovačević.

On je istakao da su u SNSD-u uvjereni da je Program reformi BiH u potpunosti usklađen s Rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.

Kovačević je podsjetio javnost da je član Predsjedništva BiH koji je dolazio iz Republike Srpske, a koji je bio u najvišem rukovodstvu SDS-a Borislav Paravac, još 2005. godine na Predsjedništvu usvojio da je NATO strateški cilj BiH. Tu rečenicu je kasnije sadržavao svaki dokument koji je govorio o saradnji BiH i NATO-a.

"Ovo je sada prvi dokument koji je usvojio Milorad Dodik u kojem piše da se članstvo u NATO ne prejudicira, odnosno da se uopšte ne razmatra. Time možemo reći da je ta stvar skinuta sa dnevnog reda", rekao je Kovačević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije