BiH

Kovačević: U BiH se ispunjava samo volja bošnjačkog naroda

Kovačević: U BiH se ispunjava samo volja bošnjačkog naroda
Foto: RTRS | Kovačević: U BiH se ispunjava samo volja bošnjačkog naroda

BANJALUKA - Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je da se u BiH ispunjava samo volja bošnjačkog naroda, sa čim su i Srbi i Hrvati nezadovoljni, te da se tako dalje ne može.

Kovačević je rekao da su Srbi voljni da pomognu hrvatskom konstitutivnom narodu, ali ne u razgovorima u kojima se propituje postojanje Republike Srpske koja je neupitna kategorija.

"Mi u Republici Srpskoj i u SNSD-u smo stalno govorili da je potrebno da se riješi najizraženiji problem u Federaciji BiH, a to je, definitivno, preglasavanje hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH", rekao je Kovačević.

On je naglasio da BiH može funkcionisati jedino ako su "dva entiteta i tri konstitutivna naroda ravnopravna", te dodao i da je evidentno da su Bošnjaci zloupotrebom postojećeg sistema tri puta birali Hrvatima člana Predsjedništva BiH.

Kovačević smatra da je "nedopustivo da neko sistemski diskriminiše hrvatski konstitutivni narod u Federaciji BiH", te je ukazao i da je činjenica da je zbog toga federalna Vlada tri godine nakon izbora neformirana pokazatelj koliki je to problem.

On je istakao i problem da su bošnjački politički predstavnici i opozicija iz Republike Srpske izabrali Centralnu izbornu komisiju.

"Manjinska volja srpskog naroda iz Republike Srpske i manjinska volja hrvatskog naroda iz FBiH skupa s Bošnjacima je uspjela nametnuti i CIK", rekao je Kovačević.

Na pitanje da li je moguća BiH ako se ne izmjeni Izborni zakon, Kovačević je istakao problem hrvatskog i srpskog nezadovoljstva.

"Evidentno je da imamo dva od tri konstitutivna naroda koja su nezadovoljna. Mi tako ne možemo dalje. Ovih dana je i Republika Srpska krenula u institucionalni proces vraćanja nadležnosti. Neki stranci kažu da se tako koči napredak, pa što je onda taj napredak, je li napredak kada se ispunjava volja bošnjačkog naroda", upitao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije