BiH

Pratite nas na Google news

Kovačević: Vijeće naroda je kvaziinstitucija koja treba da bude ukinuta

Kovačević: Vijeće naroda je kvaziinstitucija koja treba da bude ukinuta
Foto: Arhiva | Kovačević: Vijeće naroda je kvaziinstitucija koja treba da bude ukinuta
Srna

BANJALUKA - Bilo kakav pokušaj izjednačavanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) s Vijećem naroda u Republici Srpskoj nije ništa drugo do direktno ispoljavanje jednog potpunog neznanja i nerazumijevanje dejtonske strukture BiH od SDA, izjavio je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

"Dom naroda Parlamenta Federacije je dejtonska kategorija i on se konkretno spominje kao tijelo u kojem se biraju bošnjački i hrvatski delegati u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH za razliku od Republike Srpske, gdje se srpski delegati, kako Ustav kaže, biraju u Narodnoj skupštini Republike Srpske", istakao je Kovačević komentarišući stav SDA da Vijeće naroda u Srpskoj, kako kažu, mora imati ista ovlaštenja kao i Dom naroda FBiH.

On je pojasnio da je Dom naroda u Paramentu FBiH dejtonska i ustavna kategorija, a Vijeće naroda Republike Srpske je jedna kvaziinstitucija nametnuta od visokog predstavnika na osnovu odluke Ustavnog suda BiH koja je donesena preglasavanjem srpskih sudija od bošnjačkih i stranih sudija koji sjede u Ustavnom sudu BiH.

"Nama u Republici Srpskoj je u potpunosti jasno da je sve to urađeno kako bi Republika Srpska bila manje funkcionalna, kako bi Republika Srpska zaostajala i kako bi se jedna takva nametnuta kvaziinstituicija koristila da bi se usporio napredak Republike Srpske i blokirale stvari koje imaju veze sa svim osim sa vitalnim nacionlanim interesima na koje se oni iz SDA stalno pozivaju", konstatovao je Kovačević.

On je naglasio da je SNSD-u sasvim jasno da je taj problem moguće prevazići jedino na način da u narednom priodu dođe do ukidanja Vijeća naroda Republike Srpske, istakavši da već sada na tome ozbiljno rade.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poli Hammy Toast nova je zvijezda doručka!

Marketing tim / 14.08.2020 09:05

Usporite svakodnevne obaveze i priuštite si odličan doručak za zdrav početak dana! Nova pileća šunka Poli od sada je na raspolaganju u novom četvrtastom obliku, idealnom za pripremu toplih sendviča.

Poli | Nova Poli zvijezda je stigla!

Poliy Hammy Toast pažljivo je pripremljen iz pilećeg mesa najviše kvalitete. Ima strukture šunke, svijetlo roza boju i nježan miris. Sočan, mekan, lagan i ukusan idealan je za pripremu toplih sendviča za doručak, najvažniji obrok dana, ali i za različite druge ukusne zalogaje tijekom cijelog dana.

Poli već više od 40 godina svojim proizovdima zadovoljava vaša garstonomska čula željna najsočnijih zalogaja, zato nagradite svoj organizam i u novi dan zakoračajte kao pravi junaci.

Najčitanije