BiH

Pratite nas na Google news

Kredit za propalu deponiju vraćaće još 10 godina

Kredit za propalu deponiju vraćaće još 10 godina
Foto: N.N. | Kredit za propalu deponiju vraćaće još 10 godina
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Značajna sredstva koja su prikupljena uplatom ekoloških naknada na godišnjem nivou u Unsko-sanskom kantonu, u iznosu od oko 400.000 maraka, biće upotrijebljena za vraćanje dijela kredita Svjetskoj banci, kojim je u proteklim godinama finansiran propali projekat izgradnje regionalne deponije.

Ovo je potvrdio Adnan Alagić, ministar građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi USK, istakavši kako je od pomenutih naknada protekle godine prikupljen 1,1 milion maraka. Inače, ranije su ovim sredstvima u cijelosti finansirani najbolji projekti iz oblasti ekologije u lokalnim zajednicama koje se nalaze u ovom kantonu.

"Kada je riječ o vraćanju pomenutog kredita, ova godina nam je udarna, jer prošle nismo platili ratu, pa ćemo ove godine platiti dvije, kao i još neke zaostatke. Zbog toga smo primorani da iz ekoloških naknada izdvojimo određena sredstva, a već od naredne godine plaćaćemo manje rate", kazao je Alagić.

Dodao je kako će preostali dio sredstava od ekoloških naknada, od oko 700.000 maraka, biti podijeljen na javnom natječaju za najbolje projekte iz oblasti očuvanja okoliša.

Inače, kredit kojim je finansiran projekat propale regionalne deponije Vlada USK će vraćati sve do 2029. godine. Prema finansijskom izvještaju, do sada je u realizaciju tog projekta utrošeno 2,3 miliona maraka, jer je toliko sredstava povučeno iz pomenutog kredita. Novac je potrošen za izradu potrebne dokumentacije te za plate i doprinose zaposlenih u preduzeću "Regionalna deponija USK", koje je u međuvremenu ugašeno.

"Nažalost, moramo konstatovati kako deponiju nemamo jer nismo uspjeli pronaći lokaciju za njenu izgradnju. Preduzeće je obrisano iz sudskog registra i na nama je ostalo da vraćamo potrošena sredstva i to s kamatama", kazao je Alagić.

Prema njegovim riječima, aktuelni sastav Vlade tražiće da se utvrdi da li postoji nečija odgovornost za neuspjeh projekta regionalne deponije i finansijsku štetu koja je iz svega proizašla.

Podsjećamo, projekat nikada nije realiziran zbog nemogućnosti da se odredi jedinstvena lokacija gdje će se nalaziti deponija, a započet je prije 13 godina i Svjetska banka je u te svrhe odobrila kredit od pet miliona maraka.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije