BiH

Krešić: Bivši pripadnici ID-a ne mogu biti smješteni u Salakovac

Krešić: Bivši pripadnici ID-a ne mogu biti smješteni u Salakovac
Foto: Arhivska fotografija | Krešić: Bivši pripadnici ID-a ne mogu biti smješteni u Salakovac

MOSTAR - Zamjenik ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić odbacio je mogućnost da se u Readmisijski centar Salakovac kod Mostara po povratku iz Sirije i Iraka smjeste državljani BiH koji su se borili na strani terorističke organizacije Islamska država.

Smještanje bivših pripadnika Islamske države ranije je najavio ministar bezbjednosti BiH zemlje Dragan Mektić, prenosi Hina.

"Objekat u Salakovcu apsolutno nije prihvatljiv za smještaj ovih osoba. Većina njih je učestvovala na stranim ratištima i borila se u redovima terorističkih organizacija", rekao je Krešić za medije u Mostaru.

Mektić je za sarajevski "Dnevni avaz" rekao da se očekuju povratak između 25 i 30 osoba poreklom iz BiH koji se trenutno nalaze u zarobljeničkim kampovima pod nadzorom Kurda ili snaga pod vođstvom SAD, te da je moguć njihov privremeni smještaj u prihvatnom centru u Salakovcu kod Mostara.

Mektićev zamjenik, ipak, tvrdi kako Readmisijski centar Salakovac kod Mostara nije namijenjen za takve osobe i da oni koji su se pridružili stranim vojnim i terorističkim organizacijama ne mogu izbjeći odgovornost ili se slobodno kretati bez nadzora.

"Oni po povratku u BiH moraju biti procesuirani. Ne može se dogoditi da budu bilo gdje van nadzora. Ovdje se ne radi o bilo kakvoj readmisiji ovih osoba, jer mi nemamo potpisane sporazume s Irakom i Sirijom", istakao je zamjenik ministra bezbjednosti BiH.

On je dodao kako neće biti dopušteni jednostrani potezi kakav je bio i prošle godine prilikom smještaja ilegalnih migranata u centar koji za to nije namijenjen.

Savjet ministara BiH već mjesec i po radi na uspostavi posebnog koordinacionog tijela koje bi se bavilo povratkom osoba trenutno smještenih u kampovima u Siriji i Iraku. Riječ je o onima koje su u Siriji i Iraku ratovali u redovima islamističkih terorističkih grupa, ali u brojku su uračunati i članovi njihovih porodica, odnosno supruge i djeca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije