BiH

Krišto: Iz OBA dolaze afere jer nije pod nadzorom

Krišto: Iz OBA dolaze afere jer nije pod nadzorom
Foto: N.N. | Krišto: Iz OBA dolaze afere jer nije pod nadzorom

Afere iz Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH dolaze zbog toga što nije pod nadzorom, a posljednja - praćenja i prisluškivanja novinara samo je jedna u nizu kreiranja i upravljanja nekim procesima u službi sarajevske, odnosno bošnjačke politike, rekla je predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto.

Prema njenim riječima, vidljivo je da se kroz obavještajno-bezbjednosni sektor sprovode raznorazne kampanje, čak i afere iz pravosuđa, zbog čega treba hitno uspostaviti demokratski nadzor nad radom ovog sektora. 

Ona je podsjetila da parlament ima obavezu da uspostavi demokratski nadzor nad radom OBA, ali da to, zbog određenih razloga, nije urađeno u proteklom mandatu. 

Krišto je za Večernji list izdanje za BiH, rekla da bi ta služba trebalo da bude u funkciji BiH, ali da ima osjećaj da je u funkciji njenog podrivanja. 

Kada je riječ o formiranju vlasti u BiH, Krišto navodi da su u parlamentu bili spremni da sav posao bude završen za 20 dana, ali da Predsjedništvo BiH do danas nije napravilo taj iskorak, očito, kako kaže, s ciljem da ne bude uspostavljena izvršna vlast. 

Ona naglašava da je neformiranje izvršne vlasti imalo direktnu posljedicu na formiranje stalnih i zajedničkih komisija jednog i drugog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji nemaju ustavne i zakonske pretpostavke za funkcionisanje u punom kapacitetu. 

"Dok ne bude imenovan Savjet ministara nećemo dobiti zakonodavnu vlast u cjelini, niti napredak prema evroatlantskom putu", napomenula je Krišto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije