BiH

Krišto: Nije postignuta saglasnost o dnevnom redu vanredne sjednice PD

Krišto: Nije postignuta saglasnost o dnevnom redu vanredne sjednice PD
Foto: N.N. | Krišto: Nije postignuta saglasnost o dnevnom redu vanredne sjednice PD

SARAJEVO - Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto rekla je da na današnjoj sjednici Kolegijuma nije postignuta saglasnost o dnevnom redu vanredne sjednice ovog doma koja je prekinuta 14. juna, ali da je, bez obzira na to, obaveza Predstavničkog doma da se u nastavku sjednice izjasni o dnevnom redu u drugom krugu glasanja.

Krišto novinarima nije mogla da saopšti kada će biti održan nastavak sjednice na čijem su dnevnom redu aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH sa akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije i informacija Savjeta ministara o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH sa osvrtom na aktuelnu bezbjednosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Sazivanje hitne sjednice tražilo je 14 poslanika iz SDP-a, SBB-a, Naše stranke, SDS-a, PDP-a, A-SDA, PDA i Nezavisnog bloka.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je ranije Srni da se iza inicijative grupe poslanika za sazivanje hitne sjednice ovog doma krije opasna, protivustavna i protivzakonita namjera da se produži tehnički mandat Savjetu ministara u kojem sjede nelegitimni predstavnici srpskog naroda i Republike Srpske.

Krišto je saopštila da je na današnjoj sjednici Kolegijuma dogovoreno da bude upućen dopis svim političkim predstavnicima i klubovima u parlamentu kojim se podstiču na što hitnije uspostavljanje izvršne vlasti, odnosno pretpostavke za funkcionisanje zakonodavne vlasti u punom kapacitetu.

"Na svih dosadašnjih sedam sjednica Kolegijuma raspravljali smo kako stvoriti pretpostavke da bi zakonodavna vlast funkcionisala u punom kapacitetu", rekla je Krišto.

Komentarišući jutrošnji sastanak članova Zjedničkog kolegijuma oba doma parlamenta BiH sa političkim direktorima članica Upravnog odbora PIK-a, ona je istakla da ga je obilježilo nefunkcionisanje vlasti na nivou BiH i činjenica da je neformiranje izvršne vlasti prepreka za funkcionisanje zakonodavne vlasti u punom kapacitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije