BiH

Krišto pisala Mišelu

Krišto pisala Mišelu
Foto: Fena | Krišto pisala Mišelu

SARAJEVO, BRISEL – Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH službeno su dostavljene Savjetu ministara BiH u dalju proceduru, a u narednim danima fokus će biti na usvajanju preostalih zakonskih prijedloga i drugih obaveza.

Ovo se, pored ostalog, navodi u pismu koje je Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH, uputila Šarlu Mišelu, predsjedniku Evropskog savjeta, dan nakon što je ova institucija usvojila saglasnost da se otvore pristupni pregovori BiH i Evropske unije (EU).

Krištova je, pored izraza zahvalnosti Evropskom savjetu i premijerima 27 država članica Unije, u pismu istakla da je BiH nakon podnošenja zahtjeva za članstvo 2016. godine, i dobijanja statusa kandidata 2022. godine, načinila istorijski iskorak prema daljim reformama.

"Ovo je historijski trenutak koji simbolizira ključni pomak na daljnjem putu evropskih integracija te da predstavlja potvrdu i priznanje rada institucija na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Uzajamna odlučnost i napor rezultirali su postizanjem potrebnog stupnja usklađenosti sa zahtjevima i kriterijima koje je postavila Evropska unija", napisala je Krištova.

Naglasila je da je svjesna da svaki dalji napredak BiH, zavisi od jačanja i unapređenja međusobnog povjerenja, unutrašnjeg dijaloga i konsenzusa legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH.

"U vremenu pred nama ostajemo jasno i nedvojbeno opredijeljeni vrijednostima i ciljevima na kojima se temelji Evropska unija te privrženi daljem jačanju regionalne saradnje u okviru postojećih inicijativa na principima dobrosusjedstva, jačanju političkog dijaloga, mira i stabilnosti u regiji", piše u pismu Krištove, te se dodaje:

"U sljedećim danima fokus će biti na usvajanju preostalih zakonskih prijedloga i drugih obaveza. Među ključnim obavezama posebno želim istaći zakon o sudu Bosne i Hercegovine i zakon o zaštiti ličnih podataka, koji su tehnički spremni za usvajanje, te izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje su upravo, na ovaj ključni datum za našu zemlju, službeno dostavljene Vijeću ministara BiH u daljnju proceduru".

Krištova je pismo zaključila uvjerenjem da će EU i dalje nastaviti pružati podršku BiH i kompromisima i rješenjima koja su isključivo rezultat rada nadležnih institucija u BiH, te uz odlučnost za jednako uspješan nastavak zajedničke saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije