BiH

Kriza sve dublja, moguć sastanak Dodika i Izetbegovića

Kriza sve dublja, moguć sastanak Dodika i Izetbegovića
Foto: Nedžad Uglješa/Arhiva | Kriza sve dublja, moguć sastanak Dodika i Izetbegovića

SARAJEVO, BANJALUKA - Za razliku od opozicionih partija, stranke na vlasti podržaće inicijativu SNSD-a o povlačenju saglasnosti sa formiranja Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i Uprave za indirektno oporezivanje, a kako stvari sada stoje nije isključen ni sastanak Bakira Izetbegovića, lidera SDA, i Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a.

U partijama na vlasti kažu da će podržati SNSD te da sve institucije koje su obuhvaćene inicijativom SNSD-a nemaju uporište u Ustavu BiH, već su zakoni samo objavljeni u "Službenom glasniku BiH".

"To nije u Ustavu BiH, stvorila se mogućnost da se o tome razgovara i prvi korak je povlačenje saglasnosti. O modalitetima i kako to povući te u kojem periodu - o tome ćemo razgovarati i te stvari razmatrati", rekao je za "Nezavisne novine" Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, dodajući da je inicijativa SNSD-a zasnovana na Ustavu i zakonima.

Kako je ranije najavljeno, inicijativa o kojoj je nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a govorio Dodik biće razmatrana na sjednici Narodne skupštine RS (NS RS). Već krajem mjeseca ili početkom idućeg poslanici NS RS raspravljaće o povlačenju saglasnosti s OS BiH, VSTS i UIO, a plan je da se povuče i saglasnost o osnivanju SIPA i OBA. Dodik je rekao da će u ovom slučaju ići do kraja, ali da nije cilj razbijanje teritorijalnog integriteta BiH, ali jeste vraćanje suvereniteta Republike Srpske koji je dobila Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Opozicione partije u Srpskoj, prije svih SDS i PDP, u startu su odbile inicijativu koju je pokrenuo SNSD, a koja bi trebalo da rezultuje time da Narodna skupština Republike Srpske povuče svoju saglasnost sa formiranja nekih zajedničkih institucija na nivou BiH, prije svih VSTS-a, UIO te Oružanih snaga BiH, a vjerovatno i SIPA i Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH. Takođe, u ovim partijama, prije svih SDS-u i PDP-u, rekli su da ne mogu podržati ono što će ugroziti Republiku Srpsku i odvesti je u izolaciju.

"Ovakvim potezima jedne osobe bez ikakvih konsultacija iz realnih šansi dovodimo Republiku Srpsku u veliku opasnost", rekao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, dodajući da dok je SNSD prenosio nadležnosti - da je on bio u zatvoru, jer na to nije pristajao. Takođe, naglasio je da se u posljednje vrijeme ne može čuti nijedna zvanična izjava iz svijeta i Srbije koja ide u pravcu da se mijenja Ustav BiH, pozicija Republike Srpske niti BiH, te da se radi isključivo o Dodikovoj igri kojom pokušava spasiti svoju poziciju. Kao i u SDS-u, i u PDP-u su rekli da neće podržati inicijativu SNSD-a i da mjere koje najavljuje nemaju ničiju podršku, već je isključiv cilj stvaranje sukoba i političkog haosa.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić je poručio da je DNS spreman da podrži vlast u Republici Srpskoj kada je riječ o vraćanju na izvorni Dejton i nadležnosti Srpske, ali, kako je rekao, nakon što budu sprovedeni dosadašnji zaključci parlamenta.

Ipak, prije sjednice NS RS nije isključena mogućnost sastanka Dodika i Izetbegovića, koji je rekao da je spreman na taj sastanak jedan na jedan ili na razgovor širih delegacija, istovremeno ističući da se neke stvari u Srpskoj pogrešno shvataju.

"Srpska strana shvata da mi namjerno radimo neke stvari koje su na štetu Republike Srpske, npr. kada je riječ o imovini. Mi nemamo namjeru kočiti investicije u Republici Srpskoj. Mi smo spremni da pomognemo i gradnju hidroelektrana, samo se ne može zaobilaziti država. Tu zaista treba razgovarati", rekao je Izetbegović.

Govoreći o najavi Dodika o vraćanju Republike Srpske u okvir dejtonske BiH, Izetbegović je rekao da to nije sprovodivo u praksi te da se ne može razgovarati o vojsci, VSTS-u i generalno bazičnim stvarima.

"Sve će to biti oboreno ili odlukama OHR-a ili Ustavnog suda BiH. Ovo je do sada najdirektniji udar na Dejtonski sporazum. Ne možete udariti na Dejton, a da ne udarite na mir. OHR treba da se upusti u borbu sa separatističkim, secesionističkim politikama u RS. Moraće se stati ukraj i suprotstaviti tome. Moraće se suprotstaviti i pravosudne institucije, policijske službe, OHR, međunarodna zajednica, mi...", rekao je Izetbegović, dodajući da će ovakvoj atmosferi morati doći kraj te da su se vidjele i poruke opozicionih stranaka da neće pratiti Dodikove politike.

I Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, rekao je da ako ne bude razgovora neće biti ni dogovora te da je BiH u situaciji da i poslije 25 godina visoki predstavnici nameću zakone i da se mora izaći iz te situacije.

I Dragan Čović, lider HDZ-a, rekao je da treba sjesti i razgovarati te da ima vrlo malo vremena, a nikad od Dejtona nije bila gora politička situacija.

"Čuo sam za plan Dodika, ali ja to vidim jednako kao i planove onih koji žele graditi BiH bez tri konstitutivna naroda i to kroz neki Dejton 2. Mi smo za evropsku BiH, gdje će biti tri ravnopravna naroda", rekao je Čović.

On je dodao da Republika Srpska nije nezavisna, naglašavajući da treba čitati Ustav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije