BiH

Kriza u USK: Građani u izolaciji, migranti na ulicama

Kriza u USK: Građani u izolaciji, migranti na ulicama
Foto: N.N. | Kriza u USK: Građani u izolaciji, migranti na ulicama

BIHAĆ - Građani na području Unsko-sanskog kantona se uglavnom pridržavaju propisanih mjera zabrane ili ograničavanja kretanja zbog pandemije virusa korona, ali ovdašnja policija najviše problema ima s migrantima koji nemaju riješeno pitanje smještaja.

Prema riječima Ale Šiljdedića, portparola MUP-a USK, trenutno samo u Bihaću takvih migranata ima više od 1.500 i oni mahom borave u napuštenim i devastiranim objektima nekadašnjih privrednih postrojenja.

"Policija pokušava da uradi koliko može i da situaciju drži pod kontrolom. Prinuđeni smo da tolerišemo boravak migranata u takvim objektima, jer u ovom trenutku jednostavno nemamo gdje s njima. Upozoravamo ih da se ne kreću i da budu na mjestima gdje borave", kazao je Šiljdedić. Prema njegovim riječima, policiji su u ovakvoj situaciji praktično svezane ruke jer je provođenje restriktivnih mjera prema migrantima praktično nemoguće.

"Objektivno, mi nemamo dovoljno pritvorskih kapaciteta, a uručivanje kazni migrantima nema nikakvog efekta. Veliki broj njih je bez ličnih dokumenata i nalaze se u neprestanom kretanju", kazao je Šiljdedić.

On je dodao kako u prihvatnim centrima na području Bihaća boravi oko 3.500 migranata i da je zbog vanrednih okolnosti njima zabranjen izlazak i kretanje. Jedino što je pozitivno u sadašnjoj situaciji jeste činjenica da je dolazak migranata praktično sveden na nulu s obzirom na to da ne funkcioniše željeznički saobraćaj, dok je putnički sveden na minimum. Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić izjavio je kako je pogoršanje vremenskih prilika zaustavilo radove na lokalitetu Lipa, gdje je prije nekoliko dana započela izgradnja novog prihvatnog centra za migrante.

"Čim se popravi vrijeme, radovi će biti nastavljeni, a potom će uslijediti dislokacija migranata bez smještaja. Time će se smanjiti pritisak na grad i građane te povećati mogućnost bezbjednosnog i zdravstvenog nadzora nad njima", istakao je Kljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije