BiH

Kolegij Opštinskog vijeća sastančio na hodniku

Kolegij Opštinskog vijeća sastančio na hodniku
Foto: Zlatan Čekić | Kriza u Velikoj Kladuši: Kolegij Opštinskog vijeća sastančio na hodniku

VELIKA KLADUŠA - Politička kriza između zakonodavne i izvršne vlasti u Velikoj Kladuši nastavljena je danas tako što je članovima kolegijuma Općinskog vijeća onemogućeno da uđu u salu u kojoj se održavaju sjednice tog predstavničkog tijela, pa su sastanak održali u hodniku.

Pomenuta sala je bila zaključana, a službenici općinske administracije kojom rukovodi načelnik Fikret Abdić, odbili su da je otključaju. Predsjedavajuća Općinskog vijeća, Bisenija Mušedinović (SDA), izjavila je  kako su tom prilikom utvrdili dnevni red za narednu sjednicu tog tijela koja će biti održana 28. marta ove godine, odnosno u naredni utorak. "Zatražili smo prijem kod općinskog načelnika, kako bismo razgovarali o aktuelnim problemima, ali su nam rekli kako nas on ne može primiti zbog ranije preuzetih obaveza“, kazala je Mušedinović.

Prema njenim riječima, izrađen je i novi pečat Općinskog vijeća, nakon što je stari proglašen izgubljenim i nevažećim, te su tako stvorene sve potrebne pretpostavke za normalan rad.

Iz Abdićevog kabineta oglasili su se saopćenjem za javnost, te su naveli kako su Tužilaštvu USK podnijeli krivičnu prijavu protiv Mušedinovićeve zbog lažnog predstavljanja i nesavjesnog rada.

Sve što ona radi, kako je navedeno u saopćenju, je nezakonito.

Politička kriza u Velikoj Kladuši započela je krajem januara ove godine, kada je do tada vladajuća Laburistička stranka, čiji je osnivač Fikret Abdić, aktuelni načelnik ove općine, otišla u opoziciju, a  parlamentarnu većinu formirala široku koaliciju koju čini pet političkih subjekata.

Ovaj politički blok čine Stranka demokratske akcije, Narodni evropski savez, Socijaldemokratska partija, Demokratska narodna zajednica i klub kojeg čine dva nezavisna vijećnika, sa ukupno 15 vijećnika, a tada je za novu predsjedavajuću izabrana Bisenija Mušedinović.

Inače, ova pozicija je dugo vremena bila upražnjena poslije smrti Admila Mulalića, ranijeg predsjedavajućeg iz Laburističke stranke. Međutim, izbor novog rukovodstva, zbog navodnog kršenja zakonskih procedura, ne priznaje Laburistička stranka, niti načelnik Abdić, koji je potom donio lokalnu uredbu te čuvanje pečata Općinskog vijeća povjerio na čuvanje službenom licu u općinskoj administraciji.

Poslije toga uslijedila je krivična prijava protiv Abdića od strane nekolicine vijećnika zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i nezakonitog prisvajanja pečata Općinskog vijeća, pa su pripadnici policije po nalogu Tužilaštva USK pretresali načelnički kabinet.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije