BiH

Pratite nas na Google news

Lajčak: BiH u procesu proširenja EU ostavljena za kraj

Lajčak: BiH u procesu proširenja EU ostavljena za kraj
Foto: N.N. | Lajčak: BiH u procesu proširenja EU ostavljena za kraj
Srna

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak tvrdi da je BiH u procesu proširenja EU ostavljena za kraj.

 

Prema njegovim riječima, osjećaj je u Briselu da BiH može čekati, da nema opasnosti od nesigurnosti, te da je ona toliko kompleksna da prije nego se EU njom pozabavi, mora raščistiti sve ostalo i potpuno se posvetiti BiH.

Lajčak je za današnji "Dnevni avaz" rekao da je pitanje BiH najkomplikovanije, ali srećom nije bezbjednosno pitanje.

"Politička kriza ili stagnacija BiH ne prenosi se u neke socijalne nemire, ili, ne daj Bože, bezbjednosnu prijetnju", pojasnio je Lajčak.

On je naveo da treba biti iskren i reći da BiH nije prisutna na dnevnom redu evropskih institucija. "I to se jasno vidjelo i po dnevnom redu Savjeta za opšte poslove prošlog utorka", rekao je Lajčak.

On smatra da su odnos prema NATO-u i Izborni zakon dva ključna pitanja u BiH.

"Ono što ja vidim kao promjenu jeste da domaći političari znaju da je to njihova odgovornost. Dakle, ne kriju se iza međunarodne zajednice. Ali, treba im neka ekspertska pomoć, savjet stručnjaka izvana. Želio bih da vidim da neko iz međunarodne zajednice preuzme inicijativu i gura ih da to rješavaju", rekao je Lajčak, koji je i bivši međunarodni predstavnik u BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije