BiH

Lajčak u Mostaru promovisan za počasnog doktora

Lajčak u Mostaru promovisan za počasnog doktora
Foto: Fena | Lajčak u Mostaru promovisan za počasnog doktora

MOSTAR - Sveučilište u Mostaru dodijelilo je danas titulu počasnog doktora ministru inostarnih poslova Slovačke Miroslavu Lajčaku.

Lajčaku, koji je nekadašnji visoki predstavnik u BiH i bivši predsjedavajući Generalne skupštine UN, počasni doktorat je dodijeljen za izuzetan doprinos u području pravnih i političkih nauka, međunarodnih odnosa kao i za zasluge u ostvarivanju ljudskih prava, očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta i ravnopravnosti naroda BiH.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić na svečanosti dodjele je istakao da je Lajčak tokom svog djelovanja, umjesto strahova, prijetnji i konflikata, promovisao dijalog predstavnika sva tri naroda, a u korist svakoga čovjeka u BiH.

"Riječ je o čovjeku koji duboko razumije kako je BiH, umjesto sistema pomoći, potreban sistem partnerstva te da novo vrijeme zahtijeva i nove paradigme, nove politike i nove pristupe", naveo je Tomić, dodajući da je Sveučilište u Mostaru prepoznalo nastojanja i djelovanje Lajčaka.

Lajčak je izrazio zahvalnost na dodjeli, jer je Sveučilište u Mostaru obrazovna institucija veoma značajna u svijetu.

"Uvijek su ostati prijatelj naroda BiH i neumorni zagovornik vaše borbe za bolju, zajedničku evropsku budućnost", istakao je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije