BiH

Laketa, Ćulum, Stanić i Zubac u trci za direktora SIPA

Laketa, Ćulum, Stanić i Zubac u trci za direktora SIPA
Foto: Ilustracija | Laketa, Ćulum, Stanić i Zubac u trci za direktora SIPA

SARAJEVO - Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH otvorio je pet pristiglih prijava na konkurs za direktora SIPA i odbacio prijavu Njegoša Jovanovića, inspektora MUP-a RS jer nije bila potpuna, odnosno nisu bili potpisani svi neophodno dokumenti.

"Prijava Jovanovića je odbačena jednoglasno, i u igri za direktora SIPA ostala su četiri kandidata", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Inače, za direktora SIPA u "igri" su ostali Perica Stanić, aktuelni direktor, zatim Darko Ćulum, direktor policije Republike Srpske, Žarko Laketa, bivši pomoćnik direktora Granične policije BiH za operacije i organizaciju. 

Neophodnu dokumentaciju za predao je i Goran Zubac, bivši direktor SIPA kojeg je Savjet ministara BiH početkom avgusta smijenio sa tog mjesta i to jer je odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora zbog (ne)postupanja u vezi sa protestima koji su se desili u Sarajevu 2014. godine.

Kada je u pitanju sama procedura, u narednih nekoliko dana Nezavisni odbor od nadležnih MUP-ova tražiće podatke o kandidatima koji su konkurisali, odnosno provjeriti da li su kažnjavani i za koja krivična djela. 

Nakon toga biće održani intervjui sa kandidatima, i na osnovu njih i bodovanja biće formirana lista uspješnih kandidata koja će biti upućena ministru bezbjednosti BiH koji na kraju i predlaže Savjetu ministara BiH jednog sa liste za imenovanje. 

Problem bi mogao nastati jer u sadašnjoj situaciji, direktora SIPA trebao bi da imenuje stari Savjet ministara BiH, a predložio bi ga Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH koji bi, u slučaju formiranja novog Savjeta ministara BiH trebalo da napusti tu funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije