BiH

Laslo Tročanji novi komesar za susjedstvo i proširenje EU

Laslo Tročanji novi komesar za susjedstvo i proširenje EU
Foto: Tanjug/Arhiva | Laslo Tročanji novi komesar za susjedstvo i proširenje EU

Novoimenovana predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je danas nekadašnjeg mađarskog ministra pravde Lasla Tročanjija za komesara za susjedstvo i proširenje EU.

Ona je danas objavila zaduženja koja je dodijelila svom timu komesara.

Fon der Lejenova je rekla da će resor proširenja u novoj Komisiji imati potpuno isti mandat kao u trenutnoj.

Naime, na pitanje novinara da li izbacivanje pregovaranja iz naziva resora znači da će se nešto promijeniti u dijelu koji se odnosi na pregovore o članstvu s zemljama kandidatima, fon der Lejenova je istakla da je taj dio izbačen iz naziva isključivo kako bi se skratio puni naziv, ali da mandat neće biti promijenjen.

"Mađarska je zemlja koja ima jasan cilj kad je u pitanju proširenje, kao što imam i ja. Zapadni Balkan je jako važan za nas i želim taj region što bliže EU. Želim odlične odnose s regionom i saradnju. Proširenje će biti jedan od mojih glavnih prioriteta tokom predsjedavanja. Proširenje je veoma važna tema i želja mi je raditi s komesarom Tročanjijem u tom smislu", rekla je fon der Lejenova.

Fon der Lejenova je rekla da zemlje koje žele da postanu članice moraju demonstrirati da poštuju temeljne standarde i da ispunjavaju uslove za članstvo.

"Na zemljama zapadnog Balkana je da to demonstriraju", rekla je ona. Upitana da li je moguće da Turska postane članica, fon der Lejenova je ponovila koji su uslovi za članstvo, te je dodala da u posljednjih nekoliko godina nije vidjela napredak u Turskoj u tom smislu.

Fon der Lejenova je dodala da će EU podržati zemlje koje žele pristupiti u postizanju temeljnih prava i vrijednosti, ali i u sprovođenju pravnih, socijalnih i ekonomskih reformi, koje su neophodne za članstvo.

"Postoje jasne procedure otvaranja i zatvaranja poglavlja a odluke o daljim koracima donosićemo zajedno. Mnogo zemalja u Evropi su prošle taj put i sprovele su mnogo reformi kako bi postale dio EU. To je ljepota evropskog projekta i ono što privlači zemlje da žele da budu njen dio", naglasila je ona.

Prije nego što i zvanično budu postavljeni u sastav Evropske Komisije 1. novembra, o listi budućih komesara i njihovim portfeljima raspravljaće i Evropski parlament.

Ovaj istaknuti mađarski političar diplomirao je 1980. godine na Pravnom i političkom fakultetu u Eotvos Lorandu.

Od 1985. je član Advokatske komore u Budimpešti, a od 1991. redovni profesor na Univerzitetu u Segedinu.

Bio je i Ambasador u Francuskoj, Belgiji i Luksemburgu.

Od 2014. pa do 2019.  bio je ministar pravde u Mađarskoj, a ove godine izabran je za člana Evropskog parlamenta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije