BiH

Lavrov: Rusija potpuno podržava dejtonski status RS

Lavrov: Rusija potpuno podržava dejtonski status RS
Foto: Tanjug/AP | Lavrov: Rusija potpuno podržava dejtonski status RS

BANJALUKA - Sa Republikom Srpskom nas ujedinjuju bliske istorijske i kulturne veze. Cijenimo zaista bratsko uzajamno razumijevanje koje postoji između nas. Rusija kao jedna od država garanata Mirovnog sporazuma potpuno podržava dejtonski status Srpske i njena ustavna ovlašćenja.

Kaže ovo u ekskluzivnom intervjuu za "Glas Srpske" ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji će sutra posjetiti BiH.

U razgovoru koji će biti objavljen u sutrašnjem broju "Glasa", Lavrov govori o sadašnjim i budućim odnosima BiH i Rusije, ekonomskoj saradnji sa Srpskom, izgradnji srpsko-ruskog hrama u Banjaluci, budućnosti zapadnog Balkana, Dejtonskom sporazumu, a posebno se osvrće na činjenicu da u BiH, 25 godina nakon rata i dalje postoji OHR.

"Ne prepoznajemo nikakvu praktičnu potrebu za visokim predstavnikom, njegova funkcija je odavno iscrpljena",  navodi Lavrov.

On ističe da nema dovoljno razloga za razgovor o reviziji Dejtona, koji već četvrt vijeka uspješno obezbjeđuje mir, bezbjednost i stabilnost u BiH i regionu u cjelini.

"Štaviše, trajna vrijednost mirovnog sporazuma leži u činjenici da je on precizirao osobine unutrašnjeg uređenja BiH, utvrdio ustavni položaj dva entiteta, razgraničio sfere odgovornosti među nivoima vlasti, garantovao jednak status tri konstitutivna naroda, obezbijedio verifikovanu šemu za ostvarivanje njihovih nacionalnih prava, uključujući pravo veta radi zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Zadiranje u ove temeljne postulate znači podrivanje osnova državnosti BiH", navodi Lavrov.

On je podvukao da su bilo kakve promjene Dejtonskog sporazuma prihvatljive isključivo kao rezultat ravnopravnog dogovora između tri konstitutivna naroda u skladu sa propisanom procedurom.

"Ono što zaista treba da bude revidirano, to je prisustvo Kancelarije visokog predstavnika",  naveo je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije