BiH

Pratite nas na Google news

Lavrov pozvao Turkovićevu da posjeti Moskvu

Lavrov pozvao Turkovićevu da posjeti Moskvu
Foto: MSP BiH | Lavrov pozvao Turkovićevu da posjeti Moskvu
N.N.

SARAJEVO - Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je sa ambasadorom Ruske Federacije Igorom Kalabukhovom, koji joj je uputio zvanični poziv ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova da posjeti Moskvu.

Planirano je da posjeta bude upriličena krajem 2021. godine, povodom 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

Turkovićeva je zahvalila za poziv ministra Lavrova te istakla da će ta posjeta biti prilika za unapređenje odnosa i saradnje u različitim oblastima između dvije države, prije svega u oblasti ekonomije i kulture.

Sagovornici su se usaglasili da je posjeta povodom 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa prilika i za potpisivanje nekoliko sporazuma i memoranduma, na čijim će se pripremama raditi u narednim mjesecima.

Ambasador Kalabukhov je naglasio da postoje mnoge mogućnosti za učvršćivanje odnosa u svim oblastima, koji će biti od interesa obje države. Podsjetio je i na interes Ruske Federacije za otvaranje kulturnih centara u Bosni i Hercegovini, što će doprinijeti razvoju saradnje u oblasti kulture.

"Na sastanku je istaknuto da će obje strane, u narednom periodu, započeti s pripremama realizacije posjete Moskvi", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije