BiH

Lazić: Komšić se nebulozama o "Bljesku" dodvorava bošnjačkim glasačima

Lazić: Komšić se nebulozama o "Bljesku" dodvorava  bošnjačkim glasačima
Foto: Tanjug/Arhiva | Lazić: Komšić se nebulozama o "Bljesku" dodvorava bošnjačkim glasačima

SARAJEVO, BANJALUKA - Nebuloznom izjavom o akciji "Bljesak" Željko Komšić pokušava očuvati bošnjačko glasačko tijelo koje ga je i izabralo za člana Predsjedništva BiH.

Ocijenio je to Veljko Lazić, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, komentarišući riječi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a koji je izjavio da ne postoji nijedan pravni osnov da Tužilaštvo BiH pokrene postupke o operacijama "Bljesak" i "Oluja".

"Komšić je gurnuo prst Hrvatima u oči. Njega nisu izabrali predstavnici hrvatskog, već bošnjačkog naroda. Zbog toga se tako ponaša, da ne bi izgubio buduće glasače. Međutim, ne može se nešto negirati što je postojalo i što je očigledno. Niko ne može da kaže da nije protjeran srpski narod iz Hrvatske, kad postoje snimci, arhiva i tako dalje", rekao je Lazić u izjavi za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila stoji na stanovištu da se svakodnevno treba boriti protiv izjava odnosno nebuloza koje dolaze iz FBiH.

"Dakle, Komšić nebulozom pokušava očuvati glasačko tijelo. Drugo, pokušava da se dodvori Međunarodnoj zajednici, koja je sve više protiv srpskog naroda, o čemu svjedoči i posljednji potez bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka. Komšiću bih poručio da ne priča nebuloze, nego da se drži činjenica odnosno istine koja se desila 1995. godine", rekao je Lazić.

Istina i činjenica su, poručuje Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, da Komšić nije upućen.

"Postoji nešto što se zove univerzalna nadležnost kada je u pitanju procesuiranje predmeta ratnih zločina, tako da može bilo koje tužilaštvo u regionu pokrenuti krivičnu prijavu protiv bilo kog lica za počinjeni ratni zločin", rekao je Kojić u izjavi za "Nezavisne novine".

Prema Kojićevim riječima, ovdje se radi očigledno i o zločinima koji su počinjeni na teritoriji Srpske, jer u skladu sa tim je MUP RS još 2007. godine podnio prijavu.

Podsjetimo, tada je protiv 14 hrvatskih komandanata u Banjaluci podnesen izvještaj, a Kojić ističe da bi ta lica danas bila na izdržavanju kazni samo da je pravosuđe radilo u skladu sa normama i standardima, a ne selektivno.

"Komšić očigledno izražava svoju mržnju prema srpskom narodu u kontinuitetu. Činjenica je da Bošnjaci jednostavno ne žele da se procesuiraju bilo koji zločini nad srpskim narodom. Srbe predstavljaju kao trajne neprijatelje i u potpunosti se zanemaruju srpske žrtve i njihove porodice, što je zaista nedopustivo sa stanovišta vladavine prava i jednakosti građana pred zakonom. Ali, kada su u pitanju Komšić i Bakir Izetbegović, nama su potpuno jasne njihove politike", rekao je Kojić.

Komšić je, govoreći o operacijama "Bljesak" i "Oluja", iznio svoje mišljenje da ne postoji nijedan pravni osnov da Tužilaštvo BiH pokrene takve postupke.

"Jer, i ako postoji takvo krivično djelo, ono nije počinjeno ni na teritoriji BiH niti nad državljanima BiH. Za tako nešto može biti samo i isključivo nadležno Tužilaštvo Hrvatske", rekao je Komšić.

On pak navodi da, ako je u postupcima riječ o operacijama "Maestral" i "Južni potez", koje su izvođene na teritoriji BiH, postoji osnov za procesuiranje.

"Ako je riječ o ove dvije operacije, stvari stoje potpuno suprotno. Tužilaštvo ne samo da ima pravo na pokretanje takvih postupaka, nego ima obavezu da procesuira sva krivična djela počinjena u tim operacijama", rekao je Komšić.

Tokom vikenda je, podsjetimo, objavljeno da je BiH uputila zahtjev Hrvatskoj da krivično goni 14 komandanata u operaciji "Bljesak", a razlog je komandna odgovornost prilikom stradanja civila s prostora gdje je izvođena akcija.

U pitanju su penzionisani komandanti, a prema pisanju hrvatskih medija, pretpostavlja se da su učestvovali u izdavanju naredbi za neselektivno granatiranje s područja pod kontrolom hrvatske vojske po civilnim ciljevima i nebranjenim mjestima Gradiške i Kozarske Dubice te da je ubijeno više civila.

Mediji navode da je jedna od osoba koje BiH tereti za ratne zločine i savjetnik predsjednika Hrvatske Marijan Mareković. Na spisku su, dodaje se, i generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Luka Džanko, ali i trojica umrlih generala.

Ministarstvo pravosuđa i uprave Hrvatske potvrdilo je da je primilo zahtjev Tužilaštva BiH u vezi sa postupcima protiv hrvatskih ratnih komandanata.

U hrvatskoj akciji "Bljesak" srpski narod je protjeran iz zapadne Slavonije. Tokom akcije "Oluja" je sa svojih vjekovnih ognjišta protjerano više od 220.000 Srba, dok ih je oko 1.800 ubijeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije