SP Qatar 2022.

BiH

Lideri stranaka na sastanku sa Šmitom, građani pred zgradom

Lideri stranaka na sastanku sa Šmitom, građani pred zgradom
Foto: Nedžad Uglješa | Lideri stranaka na sastanku sa Šmitom, građani pred zgradom

​SARAJEVO - Predstavnici sedam stranaka sa sjedištem u Sarajevu danas će u zgradi OHR-a obaviti konsultacije sa Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosne i Hercegovini, kojeg Republika Srpska ne priznaje.

Sastanak je zakazan u 13 časova, odnosno u istom terminu u kojem je za danas najavljeno i treće protestno okupljanje građana ispred zgrade OHR-a, nezadovoljnih najavom o mogućem nametanju izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH od strane Kristijana Šmita. 

Trenutno je ispred zgrade OHR okupljeno stotinjak građana. Saobraćaj je u ovom dijelu grada obustavljen. Okupljeni stoje sa parolama i transparentima, dok je ispred same zgrade OHR-a postavljena zaštitna ograda uz prisustvo većeg broja policajaca.  

Na konsultacije su pozvani predstavnici parlamentarnim strankama, čiji su lideri podržali proteste građana ispred zgrade OHR-a. Zamjerke na moguće nametanje Izbornog zakona i izmjena Ustava odnose se na najviše na uvođenje cenzusa od tri posto za izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH.

Takođe planirano je i kroz promjenu izbora predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH da bude odblokirano funkcionisanje ovog entiteta.

Kristijan Šmit se nije oglašavao o ovom pitanju iako je pozvan da se obrati i na protestima i u Parlamentu Federacije BiH, pa se očekuje da bi danas moglo biti poznato više detalja o njegovim eventualnim namjerama i detaljima vezanim za moguće nametanje izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije