BiH

Linta: Dudakovića će osloboditi antisrpski sud BiH

Linta: Dudakovića će osloboditi antisrpski sud BiH
Foto: Arhiva | Linta: Dudakovića će osloboditi antisrpski sud BiH

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da će suđenje bivšem komandantu Petog korupusa Armije RBiH Atifu Dudakoviću za masovne zločine nad Srbima završiti oslobađajućom presudom, navodeći da brojne činjenice potvrđuju da je Sud BiH antisrpski.

Linta je u saopštenju naveo da Sud BiH ima zadatak da svojim skandaloznim presudama opravda bezočnu laž da su Srbi bili tobože agresori i krivci za rat i ratne zločine a Bošnjaci oslobodioci i žrtve.

On smatra da zbog toga sudski proces protiv Dudakovića neće završiti pravdom i zasluženom visokom zatvorskom kaznom, iako je odgovoran za brutalne zločine protiv čovječnosti i civilnog stanovništva na području opština Bosanski Petrovac, Sanski Most, Ključ i Bosanska Krupa koji su počinjeni 1994. i 1995. godine.

U saopštenju se podsjeća da su, prema optužnici, pripadnici Petog korpusa Armije RBiH pod komandom Atifa Dudakovića na području ove četiri opštine, ubili više od 300 Srba, progonili i mučili srpske civile i ratne zarobljenike, uništili više od 30 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata i sistematski pljačkali i palili srpsku imovinu.

Linta je istakao da je tragična činjenica da bošnjački političari i razne institucije ratnog zločinca Atifa Dudakovića smatraju herojem.

"Zbog toga je realno očekivati da će tokom sudskog procesa protiv Dudakovića i njegovih saboraca bošnjački političari i druga lica vršiti ogroman pritisak na svjedoke", smatra Linta.

On je podsjetio da se to već dešavalo u svim prethodnim postupcima u kojima su suđeni bošnjački vojni i policijski komandanti, posebno tokom suđenja ratnom zločincu Naseru Oriću.

"Takođe, dosadašnja praksa pokazuje da svjedoci teško mogu očekivati zaštitu i da im može biti ugrožena bezbjednost", naveo je Linta.

Suđenje Dudakoviću i drugima optuženim za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine počelo je juče pred Sudom BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije