BiH

Ljekarska komora FBiH traži više testiranja, u KS najavljene masovne provjere

Ljekarska komora FBiH traži više testiranja, u KS najavljene masovne provjere
Foto: Ilustracija | Ljekarska komora FBiH traži više testiranja, u KS najavljene masovne provjere

SARAJEVO - Ljekarska komora Federacije Bosne i Hercegovine traži od Federalnog Ministarstva zdravlja i Federalnog Ministra zdravstva značajno povećanje ukupnog broja testiranih osoba u Federaciji BiH, ali i proširenje kriterijuma za testiranje slučajeva sumnjivih na COVID-19/SARS-CoV-2 infekciju.

Broj testiranih od nešto više od 460 je apsolutno nedovoljan, poručuju iz Ljekarske komore FBiH.

"Isto tako je neprihvatljiva priča federalnog ministra Mandića i njegovog pomoćnika Čerkeza o 'racionalnom' postupanju sa testiranjem. Ona je u suprotnosti sa smjernicama i preporukama WHO. Praksa drugih zemalja Evropske unije upravo je takva, da se testira puno šire i puno više, i da se prioritetno testiraju zdravstveni radnici koji su najviše izloženi riziku. Bosna i Hercegovina je trenutno na samom začelju Europske unije po broju testiranih građana na milion stanovnika“, poručuju iz komore.

Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo kazala je danas  na konferneciji za medije da će se u budućem periodu krenuti u masovno testiranje, te da je zatvorena firma u kojoj je radila preminula žena iz Hrasnice, koja je preminula na putu za Dom zdravlja Ilidža.

Pilav je kazala da postoji solidan broj testova u KS, ali i da se očekuju novi testovi nakon čega će krenuti u testiranje kontakata.

"Kada dođe odgovarajući kontigent testova prelazimo na strategiju masovnog testiranja. Spremni smo da pređemo na tu strategiju testiranja, to se dešava kada se u zemljama javi nekoliko žarišta. Bili smo spremni za taj scenario", kazala je Pilav.

Ona je rekla da nema hospitalizovanih pacijenata sa virusom korona u zdravstvenim ustanovama, da je u Zavodu za javno zdravstvo KS evidentirano 1.633 osoba koje su u samoizolaciji, a da je u posljednjih 48 sati 207 osoba izašlo iz samoizolacije, odnosno prošao je period od 14 dana. Najavila je unaprijeđenje registra testiranih i onih koji su u samoizolaciji.

"U posljednjih 48 sati povećala su se epidemiološka žarišta, znači da imamo otvorenih četiri, pet klastera. Naši epidemiolozi povećavaju broj kontakata", kazala je Pilav.

Novi klaster je privatna kompanija u kojoj je radila preminula žena iz Hrasnice, kompanija je privremeno zatvorena, a mjere samoizolacije određene su za 23 osobe.

U toku je, kako je rekla, nekoliko testiranja, a u pitanju su kontakti sa postojećim klasterima.

"Ovo je scenario koji smo i očekivali, paralelno sa svim ovim zdravstveni sistem je radio. U prethodnom periodu smo napravili kompletno informatičko uvezivanje. Koordinirano radimo sa MUP KS i očekuje se informatičko uvezivanje sa njima“, naglasila je Pilav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije