BiH

Lokalni izbori koštaće devet miliona maraka

Lokalni izbori koštaće devet miliona maraka
Foto: N.N. | Lokalni izbori koštaće devet miliona maraka

SARAJEVO, BANJALUKA - Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, koji bi trebalo da budu održani u oktobru iduće godine, koštaće oko devet miliona KM, s tim da će malo više od pola tog novca obezbijediti lokalne zajednice u BiH.

Prema Izbornom zakonu BiH, Centralna izborna komisija (CIK) BiH lokalne izbore bi trebalo da raspiše najdalje početkom maja iduće godine s obzirom na to da zakon kaže da svi nadležni organi na svim nivoima vlasti i javnost o datumu održavanja izbora moraju biti obaviješteni najmanje 150 dana prije održavanja izbora.

"Budžetski zahtjev za finansiranje lokalnih izbora iznosi 4,1 milion KM", rekli su nam u CIK BiH, ističući da ostali dio novca obezbjeđuju jedinice lokalne zajednice.

Prema Izbornom zakonu BiH, lokalne zajednice, između ostalog, dužne su da iz budžeta izdvoje novac za naknade članovima izbornih komisija kao i za naknade biračkih odbora.

S obzirom na to da je pitanje da li će BiH imati usvojen budžet u narednoj godini, u Ministarstvu finansija i trezora BiH kažu da Savjet ministara BiH može donijeti posebnu odluku o rashodima koji nisu bili predviđeni budžetom iz prethodne godine

"U slučaju nedostatnosti sredstava, moguće je osiguranje sredstava u skladu sa odredbama člana 16, stav 2, Zakona o finansiranju institucija BiH, kojim je propisano da je u okviru budžeta preraspodjela sredstava izuzetno dopuštena između budžetskih korisnika, ako ih odobri Savjeta ministara, po prijemu mišljenja Ministarstva finansija i trezora", rekli su nam u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije