BiH

Lukač: Bili smo i ostaćemo čuvar mira

Lukač: Bili smo i ostaćemo čuvar mira
Foto: Srna | Lukač: Bili smo i ostaćemo čuvar mira

​BANJALUKA - Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je bilo i ostaće čuvar mira u Republici Srpskoj i neće dozvoliti da ga bilo ko ugrozi, poručio je večeras ministar Dragan Lukač u obaraćnju na svečanoj akademiji povodom Dana policije i 30 godina MUP-a.

Lukač je u obraćanju na akademiji u Banjaluci istakao da je ponosan što je zajedno sa svojim saborcima u specijalnoj brigadi policije dao doprinos stvaranju Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Straha nije bilo, rekao je Lukač i dodao da su se borili da odbrane svoje, a istakao je i nemjerljiv doprinos poginulih, za koje je rekao da su temelj Republike Srpske i da njihova imena, svih 782 ne smiju biti zaboravljena.

"NJima dugujemo vječnu zahvalnost, jer su dali svoje živote za Republiku Srpsku i njena pokoljenja i ispisali svojim imenima svijetlu stranicu naše istorije", naglasio je Lukač.

On je podsjetio na formiranje MUP-a, stradanja koje je donio rat i učešće u ratnim sukobima zajedno sa Vojskom Republike Srpske, te naveo da su pripadnici MUP-a i u ratnim godinama brinuli o građanima.

Bez obzira na sve probleme u poslijeratnom periodu, pokušaje da se oduzmu zakonske nadležnosti, MUP je, kaže Lukač, nastavio da se razvija, opravdali su sve svoje borbe da postignu cilj da im vjeruju građani.

"Svih ovih godina štitmo Ustav i zakonitost, demokratske principe, brinemo za ličnu bezbjednost građana i njihove imovine, borimo se protiv kriminala i održavamo javni red i mir. Danas smo garant stabilnosti Republike Srpske. Ne možemo i nećemo dozvoliti da iko ugrozi mir i bezbjednost. Spriječićemo bilo koga da na bilo koji način doprinese nestabilnosti", istakao je Lukač.

Istakao je da je policija odgovorila svim izazovima, razbijanjem kriminalnih grupa dokazano je da stoji rame uz rame sa drugim policijama u svijetu, a učešćem u mirovnim misijama UN, smatra Lukač, pokazali su da mogu doprinijeti uspostavljanju mira i u drugim zemljama.

"Tu smo da odgovorimo na svaki poziv građana kada su u nevolji", rekao je Lukač i dodao da su dokazali da su prvi kada treba štiti živote građana u prirodnim katastrofama.

Podsjetio je na ulaganja, formiranje Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, uprava, te istakao da svih tih ulaganja ne bi bilo bez podrške koju su pružili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine, predsjednik Vlade.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući njima ojačana je materijalno tehnička opremljenost u redovima MUP.

On je dodao da se MUP suočio i sa terorizmom, kao i da je jasno da borba protiv terorizma i ekstremizma mora biti jedan od glavnih prioriteta.

Lukač je ukazao da su dešavanja posljedih dana pokazala da je posao policijskog službenika težak, te dodao da će se raditi na tome da se više zaštiti život policajca.

"Napad na policiju je napad na državu i njene građane, učinićemo sve da to spriječimo. Posao policajca je jedno od najčasnijih zanimanja, svako ko je na bilo koji način prešao na drugu stranu biće izbačen iz naših redova", istakao je Lukač.

On je dodao da policija Republike Srpske mora da radi u skladu sa zakonom i mora da štiti sve građane, da neće biti zaštićenih, a cilj je sačuvati mir.

"Građani treba da imaju povjerenje u svoju policiju", rekao je Lukač i poručio pripadnicima MUP-a da ostanu dosljedni vrijednostima koje poštuju a to su zakonito i profesionalno postupanje, poštovanje ljudskih prava i sloboda svih građana.

On je dodao da MUP-u predstoji još rada, ali je bio i ostaće pravi čuvar mira u Republici Srpskoj.

U Banskom dvoru u Banjaluci u toku je svečana akademija povodom Dana policije i 30 godina Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Prisutni su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i brojne zvanice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije