BiH

Lukač: Ne pominju se društvene mreže i internet

Lukač: Ne pominju se društvene mreže i internet
Lukač: Ne pominju se društvene mreže i internet

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je večeras da se u Prijedlogu zakona o javnom redu i miru Srpske nigdje ne pominju društvene mreže i internet, niti sankcije za iznošenje mišljenja na društvenim mrežama.

On je ocijenio da se u vezi sa Prijedlogom zakona o javnom redu i miru, koji je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Narodne skupštine Srpske, "podigla prevelika prašina" i da su "netačne i politikantske" mnoge izjave koje su se u posljednje vrijeme pojavile u javnosti. 

"U zakonu piše da će onaj ko ugrožava drugog na javnom mjestu prijetnjom da će napasti na njegov život, tijelo, imovinu i slično biti sankcionisan. To je navedeno u starom zakonu, a pisalo je i u dosadašnjim zakonima o javnom redu i miru. To su članovi koji moraju da budu u tom zakonu, jer su bitni", rekao je Lukač za Radio-televiziju Republike Srpske. 

Prema njegovim riječima, pojavile su se priče da će neko ko iznese svoje stavove bilo koje prirode biti sankcionisan, što nije tačno, već predstavlja politizaciju. 

Lukač je rekao da su Prijedlogom zakona o javnom redu i miru povećane novčane kazne, a predviđena je i zatvorska kazna, zato što i važeći Zakon o prekršajima Srpske tretira kaznu zatvora. On je istakao da takve kazne postoje i u sličnim zakonima u regionu. 

"Nije nam cilj da zabranimo bilo kome da iznosi stavove o drugom, osim ako ga ne ugrožava, organizuje nekakvu tuču ili prebijanje nekoga i slično. Ne možemo zanemariti ako neko organizuje neku tuču, prebijanje nekog, pa da kažemo da nas to ne interesuje", naveo je Lukač. 

Prema njegovim rječima, to nema veze sa gušenjem slobode izražavanja. 

Lukač je istakao da se mora shvatiti da se društvo mijenja, da se internet koristi za svakakve stvari, pa i za organizovanje terorističkih akcija i za pedofiliju. 

"Da li se sve to može zanemariti i reći: nećemo reagovati na bilo šta od tih stvari, da ne narušavamo slobodu izražavanja i govora", pita Lukač. 

On je istakao da to nema nikakve veze sa slobodom govora, jer su to i krivična i prekršajna djela. 

Lukač je naveo da je poznato da u BiH postoje organizovane radikalne islamističke grupe koje imaju svoje baze i koje su vrlo aktivne na društvenim mrežama. 

"MUP Srpske ima ekipe koje rade na takvim stvarima, jer mi moramo i na takvim društvenim mrežama da te pojave držimo pod kontrolom, odnosno moramo da imamo informacije šta rade, kako se organizuju, kakvo krivično ili terorističko djelo mogu izvršiti u BiH", naglasio je Lukač. 

On je rekao da je u takvim slučajevima policija Srpske spremna i da djeluje represivno i da je Jedinica specijalne policije na visokom nivou obučenosti i opremljenosti, dodajući da je to jedina snaga koja može da zaustavi i spriječi neku terorističku akciju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije