BiH

Lukač: SIPA-e nećemo dozvoliti pretres institucija RS

Lukač: SIPA-e nećemo dozvoliti pretres institucija RS
Lukač: SIPA-e nećemo dozvoliti pretres institucija RS

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač upozorio je da će Policija Srpske ubuduće spriječiti svaki pokušaj Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ da pretrese prostorije lokalnih i republičkih institucija.

Lukač je istakao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske striktno provoditi odluku Vlade Srpske o obustavljanju saradnje sa Sipom, Sudom i Tužilaštvom BiH.


"Postupanje Sipe u Novom Gradu je neprimjereno i grubo kršenje međupolicijske saradnje. Zbog toga nećemo odgovarati na njihove akte i postupati po njihovim zahtjevima", rekao je Lukač za "Pres Republika Srpska" i napomenuo da će pripadnici MUP-a Srpske koristiti oružje samo ukoliko bude upotrijebljeno protiv njih.

On je naglasio da bi u narednom periodu u MUP-u Republike Srpske trebalo da bude zaposleno 400 mladih ljudi, kao i da se na opremanju Policije radi duže vrijeme.

"Na raspolaganju imamo mlade ljude koji su završili Višu školu unutrašnjih poslova. Kada ih zaposlimo, imaćemo mlad i školovan kadar koji je budućnost MUP-a Republike Srpske", rekao je Lukač i dodao da jačanje Policije ne vodi ka secesionizmu Srpske i obračunu sa političkim neistomišljenicima.

Govoreći o opasnosti od terorizma u BiH, Lukač je rekao da postoje građani ove zemlje koji su spremni na samoubilačke napade.

"To se vidi i iz napada na vojnike u Rajlovcu, nako čega je ubica izvršio samoubistvo. Odlazak lica iz BiH na sirijsko ratište i njihov povratak u zemlju radikalizovaće prilike, a prema podacima više od 300 građana BiH nalazi se u Siriji", kaže Lukač.

Navodeći da je zbog toga u Srpskoj potrebno donijeti zakon o antiterorizmu, Lukač ističe da treba da postoje specijalizovani ljudi samo za borbu protiv terorizma i ekstremizma, jer je to velika i opsežna problematika.

Takav zakon, kako je rekao, treba da bude donesen s ciljem bezbjednosti svih građana i njihove imovine, već je formirana radna grupa koja radi na tome, biće napravljen nacrt zakona, koji će biti spreman da se pusti u proceduru kada bude odlučeno da je to potrebno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije