BiH

Lukač: Za Srpsku važno uvođenje rezervnog sastava policije

Lukač: Za Srpsku važno uvođenje rezervnog sastava policije
Foto: N.N. | Lukač: Za Srpsku važno uvođenje rezervnog sastava policije

BANJALUKA – Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač, smatra da banalizovanje migrantske krize nije rješenje koje će BiH izvući iz problema i da je zato za Srpsku važno uvođenje rezervnog sastava policije.

"Migranti prolaze i prolaziće BiH, a pojedinci su učestvovali u ratnim dejstvima u zemljama iz kojih dolaze. Ispravna je odluka Vlade Srpske da se ne dozvoli zadržavanje migranata u Srpskoj", rekao je Lukač u Narodnoj skupštini Republike Srpske u završnoj riječi o ovom zakonskom rješenju.

Prema njegovim riječima, Federacija BiH ima mnogo više policijskih službenika od Srpske i zato uvođenje rezervnog sastava neće dovesti do debalansa u BiH.

Lukač je istakao da u zakonskom rješenju nema proširenja ovlašćenja kada je riječ o lišenju slobode.

"Policijski službenik može lišiti slobode ako postoji sumnja da je lice počinilo krivično djelo, a pozivamo se i na Zakon o krivičnom postupku Republike Srpske", dodao je Lukač.

Kada je riječ o prikrivenim istražiocima, Lukač navodi da to nije ništa novo, te da je neophodno imati ovakve istražioce koji su izuzetno značajni u međunarodnoj saradnji i borbi protiv organizovanog kriminala.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas u Banjaluci Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojim se utvrđuju formalnopravni uslovi za uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Nakon pauze poslanici će se izjašnjavati o apsolviranim tačkama dnevnog reda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije