BiH

MIP BiH: Ambasador Hajrić nema podršku institucija

MIP BiH: Ambasador Hajrić nema podršku institucija
Foto: Arhivska fotografija | MIP BiH: Ambasador Hajrić nema podršku institucija

SARAJEVO - Sve aktivnosti ambasadora i drugog diplomatskog osoblja BiH koje se odnose na oblast obrazovanja, poput odvijanja nastave na "bosanskom" jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, u Australiji, mogu se isključivo smatrati privatnim aktivnostima fizičkih lica koje nemaju nikakvu podršku, ni saglasnost nadležnih institucija, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

U saopštenju se naglašava da Ministarstvo BiH nije nadležno za pitanja obrazovanja, kako unutar BiH, tako i u inostranstvu.

Nakon što ambasador BiH u Hagu nije sproveo instrukcije ministra, kao i poziranja ambasadora BiH u Moskvi sa ratnom zastavom BiH, iz Ministarstva inostranih poslova BiH ističu da je riječ o još jednom primjeru kako se jednostranim i neprihvatljivim aktivnostima nanosi nemjerljiva šteta i BiH i njenoj diplomatiji.

Ambasada BiH u Kanberi saopštila je da je ovog vikenda, prvi put u istoriji, započela nastava na takozvanom bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, Australija.

Iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića saopšteno je da za odvijanje nastave na "bosanskom" jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, u Australiji, ne postoji nikakva saglasnost Predsjedništva BiH, te da, ukoliko je ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić preduzimao neke aktivnosti u vezi sa tim, to isključivo radio kao privatno lice, a ne kao ambasador BiH.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac poručio je danas da je za Republiku Srpsku, njene građane i institucije potpuno neprihvatljivo nametanje pojma "bosanskog" jezika, kao i "bosanske" nacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije