BiH

Mađarska: Rezolucija ne doprinosi promociji mira i stabilnosti na Balkanu

Mađarska: Rezolucija ne doprinosi promociji mira i stabilnosti na Balkanu
Foto: Tanjug | Mađarska: Rezolucija ne dopirnosi promociji mira i stabilnosti na Balkanu

NJUJORK - Mađarska nije uvjerena da je rezolucija o Srebrenici, koja je danas usvojena, instrumentalna u promociji mira i stabilnosti u regionu Balkana, jer smatra da slične inicijative treba da budu na dnevnom redu Generalne skupštine UN samo ako neće dovesti do direktnog i indirektnog narušavanja mira i stabilnosti na Balkanu, izjavila je stalni predstavnik Mađarske u UN Žužana Horvat.

Ona je u obraćanju Generalnoj skupštini nakon usvajanja rezolucije navela da svi napori moraju da budu usmjereni na izgradnju povjerenja, a ne na podjelama te da Mađarska iz tog razloga nije mogla da podrži tu rezoluciju.

Horvatova je naglasila je da Budimpešta osuđuje sve zločine i da međunarodna zajednica treba da bude ujedinjena po tom pitanju.

Ona je istakla da Mađarska saosjeća sa svim žrtvama rata i njihovim porodicama i sa njihovim nesrećama, prenosi Srna.

I brojne druge zemlje obrazložile su svoje stavove o rezoluciji nakon glasanja.

Predstavnik Nigerije u Generalnoj skupštini UN izjavio je da je njegova zemlja bila uzdržana na glasanju o rezoluciji o Srebrenici jer je uvijek naglašavala da nema alternative političkom dijalogu u postizanju trajnog mira.

Predstavnik Tanzanije u Generalnoj skupštini UN pozdravio je usvajanje rezolucije o Srebrenici.

 Argentina je bila udržana na glasanju, a predstavnik te zemlje je rekao da je prije glasanja trebalo da postoji "široki proces osvrtanja".

I Alžir i Oman bili su uzdržani, a nakon glasanja predstavnik Alžira je rekao da je ta zemlja uvjerena da će politički činioci u Bosni i Hercegovini i u regionu uopšteno morati da prevaziđu svoje sporove i nesuglasice i da to može da se postigne kroz miran suživot, pomirenje, dijalog i uzajamno poštovanje.

Predstavnik Omana rekao da ta zemlja podržava zalaganje da počinioci zločina budu odgovorni u skladu sa međunarodnim pravom.

Predstavnik Sirije u Ujedinjenim nacijama izjavio je danas da rezolucija o Srebrenici pokazuje dvostruke aršine i manipulaciju pitanjem ljudskih prava.

On je nakon izglasavanja rezolucije na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a protiv koje je Sirija glasala, rekao da ta zemlja snažno osuđuje i odbacuje glasanje i rekao da se radi o politizaciji i dvostrukim aršinima.

"To je pitanje koje mora da se izbjegne u UN", rekao je on.

Predstavnik Meksika rekao je da su oni bili uzdržani povodom rezolucije o Srebrenici i izrazio žaljenje što je ovako osjetljiva tema iznijeta na glasanje i što nije bila rezultat konsenzusa.

Sveti Vinsent i Grenadini su bili uzdržani kada je reč o rezoluciji o Srebrenici, rekla je njhova predstavnica na sjednici Generelane skupštine UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije