BiH

Madridski samit mijenja kurs NATO-a prema Rusiji i Kini

Madridski samit mijenja kurs NATO-a prema Rusiji i Kini
Foto: N.N. | Madridski samit mijenja kurs NATO-a prema Rusiji i Kini

BANJALUKA, BRISEL - NATO alijansa nalazi se na jednoj od najvećih prekretnica od svog osnivanja do danas, a samit, koji će biti održan krajem juna u Madridu, formalno će donijeti zaključke definišući budućnost ove vojno-političke organizacije u narednim decenijama.

Zbog rata u Ukrajini došlo je do bezbjednosnog preslagivanja u Evropi, a, kako smo već pisali, najveća manifestacija stvaranja nove bezbjednosne arhitekture u Evropi je skori ulazak Švedske i Finske u Alijansu, za koju većina poznavalaca vjeruje da će se desiti u relativno skorom roku, bez obzira na rezerve koje trenutno dolaze iz Turske. Kao što smo pisali, radi se o dvije vojno neutralne zemlje, a posebno u primjeru Švedske riječ je o neutralnosti koja je bila ukorijenjena vijekovima.

NATO zvaničnik nam je u ekskluzivnoj izjavi istakao da će najvažniji dokument iz Madrida biti novi strateški koncept, koji bi trebalo da zamijeni koncept usvojen 2010. godine. Kako nam je rekao, koncept iz 2010. godine Rusiju i Kinu nije ni spominjao, a sada će jedan od najvažnijih akcenata biti na ove dvije zemlje.

Ovaj visoki zvaničnik NATO-a nam je naglasio da je nakon Sjevernoatlantskog sporazuma, odnosno osnivačkog dokumenta Alijanse, Strateški koncept najvažniji dokument NATO-a.

"On reafirmiše NATO vrijednosti, svrhu i zadatke. Takođe daje kolektivnu procjenu bezbjednosnog okruženja i vodi do prilagođavanja Alijanse tom okruženju. Koncept iz 2010. nas je dobro poslužio, ali novi koncept treba da reflektuje nove bezbjednosne izazove s kojima se suočavamo. Koncept iz 2010. godine naglasak je stavio na činjenicu da je sjevernoatlantski prostor - prostor mira. Putinov agresivni rat protiv Ukrajine je uzdrmao mir", rekao nam je ovaj zvaničnik.

Izrazio je uvjerenje da će novi koncept iz Madrida pružiti važnu priliku da se NATO adaptira u političkom i vojnom smislu u eri globalne konkurencije.

Osim novog koncepta, naš sagovornik nam je naglasio da će u zaključcima samita biti važne odredbe o jačanju otpornosti na sajber napade, uticaju klimatskih promjena na bezbjednost, ali i o jačanju tehnološke sposobnosti, koja je, podsjećamo, takođe jedna od tema kojima smo se bavili proteklih sedmica.

Podsjećanja radi, pisali smo o Organizaciji za nauku i tehnologiju, koja je NATO-ova tehnološka oštrica kada su u pitanju najnovija naučnotehnološka dostignuća. U mreži je aktivno angažovano više od 5.000 naučnika, inženjera i analitičara iz više od 40 zemalja svijeta, a godišnje se radi na oko 300 projekata u oblasti razvoja i istraživanja svemirske tehnologije, obrade velikih baza podataka i vještačke inteligencije, autonomnih vojnih sistema, hipersoničnih projektila, kvantne mehanike, biotehnologije i novih materijala. Činjenica da će i ova oblast biti u jednom od zaključaka govori koliko se tome pridaje pažnje u samoj Alijansi.

Na NATO stranici je objavljena i izjava Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara NATO-a o očekivanjima kada je u pitanju madridski samit, a koji suštinski potvrđuje navode koje je nama iznio naš sagovornik.

"Madridski strateški koncept će reflektovati novo bezbjednosno okruženje, potvrditi naše vrijednosti, učvrstiti naše jedinstvo i osigurati da je Alijansa spremna za budućnost", rekao je Stoltenberg.

(Objavljivanje ovog teksta je dijelom finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije