BiH

Poslanici i delegati o slanju "aprilskog paketa": Magazinovićev potez populizam

Poslanici i delegati o slanju "aprilskog paketa": Magazinovićev potez populizam
Foto: Nedžad Uglješa | Magazinović: Aprilski paket ponovo pred parlamentarcima

SARAJEVO - Poslanici Predstavničkog doma i Doma naroda BiH smatraju najavu Saše Magazinovića, poslanika SDP-a, da će u parlamentarnu proceduru uputiti "aprilski paket", koji je pao 2006. godine, populističkim potezom i uzaludnim trošenjem vremena, te će on teško proći u ovim domovima.

Tako Dženan Đonlagić, poslanik DF-a u Predstavničkom domu BiH, smatra da je to populistički potez iz razloga što bi ovakvo nešto zahtijevalo da barem nekoliko zastupničkih klubova to dostavi u proceduru.

"Naime, radi se o materiji koja zahtijeva dvotrećinsku podršku zastupnika i delegata i zato to dostavljati samostalno kao jedan parlamentarni klub sa četiri zastupnika nije ništa drugo nego populizam i samopromocija. Sadržajno ustavne promjene u 'aprilskom paketu', podržavam", kazao je Đonlagić za "Nezavisne".

Njegov kolega iz SDA Safet Softić rekao je "Nezavisnim" da je to za njega veliko iznenađenje.

"Ne znam šta da kažem. Treba sjesti i razgovarati. Parlament jeste mjesto za takve razgovore. Vidjećemo šta će biti", kazao je Softić.

Lazar Prodanović, delegat SNSD-a u Domu naroda BiH, kazao je "Nezavisnim" da  je to uzaludno trošenje vremena.

"'Aprilski paket' nije moguće vratiti. Ta je priča završena 2006. godine. SNSD ne bi prihvatio bilo koji prijedlog izmjena Ustava BiH iz te godine. To je završena priča, jer su se okolnosti promijenile", ističe Prodanović.

Magazinović je na pres-konferenciji rekao da se na ovaj potez odlučio  jer je ovo jedini paket ustavnih promjena koji je u proteklih više od 20 godina usaglašen i podržan od svih.

"Ovaj paket je bio podržan i od Milorada Dodika, i od Dragana Čovića, i od Bakira Izetbegovića, i od Branislava Borenovića, i od Mirka Šarovića, i od Nermina Nikšića, ali i čitave međunarodne zajednice", rekao je Magazinović.

Podsjetimo, riječ je o izmjenama kojim se u Ustav BiH, između ostalog, uvodi funkcija jednog predsjednika države.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije