BiH

Pratite nas na Google news

Majkić: Program reformi uspjeh Republike Srpske

Majkić: Program reformi uspjeh Republike Srpske
Foto: Arhiva | Majkić: Program reformi uspjeh Republike Srpske
Srna

BANJALUKA - Delegat SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je da Program reformi BiH nije Godišnji nacionalni plan (ANP). jer zemlja koja ne ide prema NATO-u nema potrebe da ga potpisuje, već da taj dokument predstavlja uspjeh Republike Srpske.

"Potpisivanjem Programa reformi BiH prvi put je Republika Srpska uspjela da se njen stav plasira unutar jedne od institicija BiH, a to je Predsjedništvo. U tom stavu je prioritetno da se ne prejudicira članstvo BiH u NATO-u", rekla je Majkićeva za Alternativnu televiziju.

Majkićeva je ponovila da je riječ o jednom dokumentu napisanom na dvadesetak strana za razliku od ANP-a koji je bio obiman.

"Dobili smo ono što smo tražili, ne samo da se ne prejudicira članstvo BiH u NATO-u već kad god se postavi pitanje o saradnji sa NATO-om, o novom programu sa NATO-m, svaki put će zahtijevati verifikaciju Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH. To je značajan napredak", objasnila je Majkićeva.

Iako Program reformi nije ANP i ne aktivira Akcioni plan za članstvo /MAP/, Majkićeva je istakla da će opozicija uvijek govoriti ono što se njoj sviđa, a ne ono što jeste.

Ona je napomenula da je lider SDS-a Mirko Šarović rekao da je u tom dokumentu na 50 mjesta pomenut NATO, te ga je podsjetila da BiH zaključuje Program reformi sa tim vojnim savezom, a ne nekim drugim.

"Mislim da smo napravili veliki posao i da će, vjerovatno, kad prođe vrijeme Republika Srpska postati svjesna kako su ovo bili veliki trenuci i šta je Milorad Dodik uradio", smatra Majkićeva.

Ona je rekla i kako je pozicija Republike Srpske zaštićena u Predstavničkom domu, a naročito u Domu naroda parlamenta BiH, te da ne postoji mogućnost da nešto što bi moglo da izazove posljedice po Srpsku tamo bude urađeno.

Majkićeva je navela i kako vjeruje da će predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija unijeti novine u rad koje nikada nisu bile u institucijama BiH.

"Duboko vjerujem da će se brzo pokazati šta znači nova snaga u vlasti na niovu BiH", zaključila je Majkićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije